Vodite računa o ishrani i smanjite rizik od kancera

by | 24 Juna, 2014

Odbor ljekara za odgovornu medicinu (The Physicians Committee for Responsible Medicine) u Americi objavio je vodič kojeg bi trebalo da se držimo ukoliko želimo da umanjimo rizik od kancera. Većina ovih smjernica je bazirana na istraživanjima nacionalnog instituta za istraživanje kancera.

zdrava hrana

Izbjegavajte ili ograničite unos alkohola u cilju smanjenja rizika od karcinoma usta, grkljana, jednjaka, debelog cijeva, rektuma i dojke.

Veoma je bitno znati razliku između umjerenog i pretjeranog konzumiranja alkohola. Žene ne bi trebalo da piju više od 3 dl piva, odnosno 1,5 dl vina dnevno.

Umjereno konzumiranje može smanjiti rizike od kardiovaskularnih oboljenja. Neke studije pokazuju da se kamen u žuči i dijabetes tipa 2 češće pojavljuju kod alkoholnih apstinenata nego kod ljudi koji umjereno piju.

Izbjegavajte li ograničite unos mliječnih proizvoda kako biste smanjili rizik od raka prostate.

Dajući ovu preporuku, autori vodiča su na umu imali isključivo smanjenje rizika od raka prostate i nigdje ne navode benefite od konzumiranja mliječnih proizvoda kao što je manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2 i snižavanje krvnog pritiska.

Izbjegavanje crvenog mesa i mesnih prerađevina smanjuje rizik od karcinoma rektuma i debelog crijeva. Mesne prerađevine nemaju nikakve nutritivne benefite i možda je bolje ne jesti ih uopšte.

Međutim, to se ne može reći za crveno meso. Ono obiluje gvožđem koje je preko potrebno trudnicama i djevojkama u tinejdžerskom dobu.

Crveno meso je izvor vitamina B12 koji je važana za očuvanje nervnog sistema. Bogato je i cinkom koji jača imuni sistem.

Zanimljivo je i da Američko udruženje za prevenciju kancera preporučuje ograničen unos crvenog mesa i smatra da ga ne treba izbjegavati u potpunosti.

Izbjegavajte prženo, pečeno i meso na žaru kako biste smanjili rizik od raka dojke, debelog crijeva, rektuma, prostate, bubrega i pankreasa. Ova preporuka se bazira na otkriću da postoje četiri vrste heterocikličnih jedinjenja koja su povezana s pojavom raka debelog crijeva i rektuma.

Oni se stvaraju uslijed dužeg kuhanja na visokim temperaturama. To vjerovatno niste htijeli da čujete s obzirom na to da ide ljeto i da ćete često roštiljati.

Dobra vijest je da se njihova pojava može redukovati: jedite srednje pečeno meso, marinirajte ga prije kuhanja i pecite manje komade kako bi bilo gotovo u kraćem vremenskom periodu. Možete da stavite meso u mikrotalasnu pećnicu na 2-5 minuta prije pečenja.

Sojini produkti smanjuju rizik od pojave raka dojke. Mnoge žene će se vjerovatno prijatno iznenaditi jer brojne studije potvrđuju ovu tvrdnju.

Važno je imati na umu da se ovo odnosi na cjelovite namirnice od soje (na primjer tofu), a ne na sojine dodatke. Pored toga proizvodi od soje snižavaju nivo holesterola.

Voće i povrće. Istraživanja pokazuju da voće, povrće i mahunarke imaju moćna preventivna svojstva i ne postoji razlog da svakodnevno ne budu na vašem meniju. Što više, to bolje!

Autor: Life Content