Rak grlića maternice može se otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama

by | 18 Januara, 2022
Rak grlića maternice

Rak grlića maternice može se otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama – upozoravaju stručnjaci povodom Evropske sedmice prevencije ove bolesti! 

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma  i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici januara svake godine.

Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijelu ovu sedmicu svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu.

Rak grlića maternice – uzroci i posljedice

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

“Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Takođe o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva”, navodi rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr Elma Kuduzović.

Tokom sedmice koja je pred nama, u atriju Shopping centra “Zenica” će INZ postaviti izložbu plakata i vizuelnih rješenja koje pozivaju žene na redovne kontrole i upozoravaju na opasnost od ovog karcinoma.

Pročitajte i… Rak grlića maternice – simptomi

Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja.

Početni stadijum raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području).

Ko treba da ide na skrining za rak grlića maternice?

“Sve žene, u dobi od 20. do 65. godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice”, navodi dr Kuduzović.

rak grlica maternice prevencija

Stručnjaci ističu da se najčešće obolijevanje identifikuje kod žena koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), osobe koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, te žene kod kojih je identificikovno dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta…

Pročitajte i… Koji simptomi otkrivaju prisustvo HPV virusa?!

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno u svakom Domu zdravlja, poručuju iz INZ.

ljepotaizdravlje.ba

SvetaZi / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.