Raspucanci – imamo recept za neodoljive kolačiće koji mirišu na blagdane

by | 24 Novembra, 2022

Blagdani su nam sve bliže, a recept za savršene kolačiće je ovdje. Mekani i hrskavi u isto vrijeme, punjeni čokoladom i obloženi šećerom – nećete im odoljeti

Sastojci

Za kolačiće:

  • 115 grama (1/2 šoljice) maslaca
  • 150 grama (3/4 šoljice) šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 175 grama (1 i 1/4 šoljice) brašna za sve namjene
  • 40 grama (1/2 šoljice) kakaa u prahu
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 150 grama (1 šoljica) čokoladnih komadića ili čokoladnih kapljica

Za šećernu oblogu

  • 100 grama (1/2 šoljice) bijelog šećera
  • 65 grama (1/2 šoljice) šećera u prahu

Zasladite se čokoladnim pudingom i domaćim puslicama

Priprema:

Stavite maslac u veliku vatrostalnu posudu. Otopite maslac na pari ili u mikrovalnoj. U maslac dodajte šećer i vaniliju i sjedinite ih ručnom pjenjačom. Dodajte jaja i umutite sve sastojke.

U zasebnoj posudi prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Zatim dodajte smjesi s maslacem i miješajte dok se ne formira ljepljivo tijesto od čokoladnih kolačića. Na kraju umiješajte čokoladne komadiće.

Pokrijte tijesto za kekse plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje jedan sat da se stegne.

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni ili na 160, ako je s ventilatorom. Obložite dvije tepsije papirom za pečenje. Šećer rasporedite u dvije zdjelice u koje ćete uvaljati kekse. Zatim oblikujte kolačiće – oko 1,5 kašike po kolačiću i rukama ih oblikujte u kuglice.

Tijesto će i dalje biti mekano i ljepljivo, ali mora biti dovoljno čvrsto kako bi mogli raditi s njim. Ako nije, vratite ga na još 15 minuta u frižider i pokušajte ponovno. Svaku kuglu tijesta za kolačiće prvo uvaljajte u bijeli šećer, a zatim u šećer u prahu prije stavljanja na pripremljene tepsije.

Ponavljajte dok sve kuglice tijesta za kekse ne budu obložene s dva šećera. Na brzinu provjerite i ako bilo koja od kuglica tijesta za kolačiće ne izgleda potpuno prekrivena šećerom, ponovno ih zarolajte.

Kolačiće pecite otprilike 11 do 13 minuta ili dok se ne rašire i popucaju po površini. Ostavite da se hlade najmanje 15 minuta prije nego što ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Alinakho / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.