Recept za ukusni veganski kolač od borovnica

by | 17 Juna, 2024

Veganski kolač od borovnica je pahuljast i mekan. Ovaj kolač se priprema u jednoj posudi, koristi uobičajene sastojke iz kuhinje i jednostavan je za pripremu

Još jedna poslastica koju svi obožavaju jeste veganski kolač od borovnica. Ne iziskuje previše vremena, predviđeno vrijeme trajanja je sat i 15 minuta, a za njega će se sigurno tražiti komad više.

Sastojci za veganski kolač od borovnica:

– 280g glatkog brašna
– 200g kristalnog šećera
– 1 kašika praška za pecivo
– 1 kašika narendane limunove korice (oko 2 limuna)
– prstohvat soli, po želji
– 190g biljnog mlijeka (bez laktoze)
– 125g neutralnog ulja
– 1 kašika ekstrakta vanilije, po želji
– 190g borovnica, svježih ili smrznutih

Za dekoraciju (po želji)

– 40g borovnica, svježih ili smrznutih

Upute

Priprema kolača od borovnica

Zagrijte rernu na 180°C. Obložite ili nauljite kalup za kolač s papirom za pečenje. Dodajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, narendane limunove kore, prašak za pecivo i sol) u veliku zdjelu za miješanje i dobro izmiješajte da nema grudica. Dodajte sve mokre sastojke (biljno mlijeko, ulje i vaniliju) i miješajte dok se sve samo ne sjedini. Dodajte borovnice u smjesu i nježno ih umiješajte. Ulite smjesu u pripremljeni kalup za kolač.

Po želji možete posuti dodatne borovnice po vrhu kolača. Pecite kolač od borovnica 60-70 minuta. Ako kolač previše brzo tamni, pažljivo prekrijte kalup aluminijskom folijom. Kolač je gotov kada u sredini možete ubosti čačkalicu i na njoj nema mokrog tijesta. Budući da je kolač vlažan, neke mrvice na čačkalici su u redu.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Posluživanje kolača

Oštrim nožem narežite kolač. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Ostatak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do jedan dana, u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do jedan mjesec. Ako zamrznete kolač, tekstura borovnica se može promijeniti.

Napomene

Možete koristiti smeđi šećer ili kokosov šećer (oni će kolaču dati tamniju boju).

ljepotaizdravlje.ba

Pinterest