Kako smanjiti unos šećera bez odricanja od slatkiša
Kako smanjiti unos šećera bez drastičnih mjera uz jednostavne izmjene poput provjere deklaracija, zdravijih zamjena i prilagođavanja recepata? Sma...
Još jedna poslastica koju svi obožavaju jeste veganski kolač od borovnica. Ne iziskuje previše vremena, predviđeno vrijeme trajanja je sat i 15 minuta, a za njega će se sigurno tražiti komad više.
– 280g glatkog brašna
– 200g kristalnog šećera
– 1 kašika praška za pecivo
– 1 kašika narendane limunove korice (oko 2 limuna)
– prstohvat soli, po želji
– 190g biljnog mlijeka (bez laktoze)
– 125g neutralnog ulja
– 1 kašika ekstrakta vanilije, po želji
– 190g borovnica, svježih ili smrznutih
– 40g borovnica, svježih ili smrznutih
Zagrijte rernu na 180°C. Obložite ili nauljite kalup za kolač s papirom za pečenje. Dodajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, narendane limunove kore, prašak za pecivo i sol) u veliku zdjelu za miješanje i dobro izmiješajte da nema grudica. Dodajte sve mokre sastojke (biljno mlijeko, ulje i vaniliju) i miješajte dok se sve samo ne sjedini. Dodajte borovnice u smjesu i nježno ih umiješajte. Ulite smjesu u pripremljeni kalup za kolač.
Po želji možete posuti dodatne borovnice po vrhu kolača. Pecite kolač od borovnica 60-70 minuta. Ako kolač previše brzo tamni, pažljivo prekrijte kalup aluminijskom folijom. Kolač je gotov kada u sredini možete ubosti čačkalicu i na njoj nema mokrog tijesta. Budući da je kolač vlažan, neke mrvice na čačkalici su u redu.
Ostavite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Oštrim nožem narežite kolač. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Ostatak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do jedan dana, u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do jedan mjesec. Ako zamrznete kolač, tekstura borovnica se može promijeniti.
Možete koristiti smeđi šećer ili kokosov šećer (oni će kolaču dati tamniju boju).