Sedam vrsta povrća s visokim udjelom proteina koje možete jesti svaki dan

by | 23 Januara, 2024

Protein je ključna komponenta zdrave ishrane, a iako možete dobiti proteine iz mesa, sireva i drugih namirnica, najbolji izvor proteina ipak je povrće

Proteini su ključan dio zdrave, uravnotežene ishrane. Potrebni su za održavanje zdravih stanica u tijelu, grade ih i popravljaju, kao i tkiva, mišiće, kožu, kosu i kosti. Proteini su također potrebni za stvaranje enzima i hormona, održavanje pravilne ravnoteže tekućine i ravnoteže u tijelu.

Hrana s proteinima pomaže vam da se osjećate zadovoljno i sprječava prejedanje. Ako ne unosite dovoljno proteina, imat ćete problema s održavanjem čiste mišićne mase i često ćete biti gladni.

Da biste to ostvarili, važno je znati koje to povrće sadrži visoke količine proteina kako biste ga mogli uvrstiti u svoju rutinu i s njime svakodnevno slagati obroke. Osim što ćete biti siti, unijet ćete u sebe veliku količinu proteina i time nadomjestiti potrebu za nekim drugih namirnicama.

Brokula

Brokula je vrlo popularno povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, karfiol, kelj, a ima iznimnu bogata nutritivnu i energetsku vrijednost. Jedna brokula  sadrži više od trećine preporučene dnevne količine proteina za prosječnu ženu. Osim toga, unosite u sebe iznimno vrijedne izvore vitamina i minerala – vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.

Špinat

Špinat je prepun hranjivih tvari i moćne antioksidativne zaštite. Sadrži niz fitonutrijenata poput karotenoida, kao i flavonoida, te je izvrstan izvor drugih antioksidativnih nutrijenata, uključujući vitamin C, vitamin E, beta-karoten, mangan, cink i selen. Izvrstan je za jačanje zdravlja kostiju s vitaminom K, magnezijem, manganom i kalcijem, a također je izvrstan izvor vlakana.

povrće s visokim udjelom proteina

Šparoge

Samo pola šoljice kuhanih šparoga osigurava 57 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, ključnog nutrijenta za zdravlje kostiju koji se obično zanemaruje. Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost te sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.

Batat

Batat ili slatki krompir jedna je od najboljih namirnica za podizanje raspoloženja jer proizvodi endorfine poput serotonina koji podiže raspoloženje. Batat također ima vlakna, tako da energija iz ugljikohidrata postupnije ulazi u vaš krvotok, pomažući održati stabilnu razinu energije i sprječavajući promjene raspoloženja koje dolaze s usponima i padovima energije, objašnjavaju stručnjakinje. Batat je bogat izvor vitamina B6, što smanjuje rizik od srčanih bolesti, a uz to, beta-karoten iz batata je snažan antioksidans.

Kelj

Kelj spada među najzdravije namirnice na svijetu. Prepun je protuupalnih i antioksidativnih hranjivih tvari, a povezan je sa smanjenjem oksidativnog stresa i zdravstvenih problema povezanih s njim. Kelj je izvrstan izvor vitamina K, koji je zdrav za kosti, kao i vitamina A i C. Unesite ga u prehranu na bilo kakav način jer sadrži jako malo masti, a istovremeno je odlična vitaminska bomba te se može pripremati na više načina.

Prokulice

Prokulice su jedan od najmoćnijih boraca protiv raka. To je zato što osiguravaju hranjive tvari koje ih podržavaju – tjelesni antioksidativni sustav, sustav detoksikacije i upalni/protuupalni sustav. Prokulice su izvrstan izvor folata i vlakana koji štite srce. Odličan su izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij… Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna…. Priprema prokulica vrlo je jednostavna i možete ih pripremati na više načina.

10 razloga zašto bi trebali češće jesti brokulu

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty