Slatki hljeb od bundeve prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 8 Februara, 2024

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Bundeva u sebi sadrži razne ljekovite sastojke kao što su: beta karoten, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B1, B2, B3 i B6, vitamin C, vitamin E, željezo, kalij, kalcij, mangan itd. Stoga se ovo hranjivo povrće preporučuje češće koristiti u svakodnevnoj prehrani.

Donosimo recept za sočni slatki hljeb od bundeve koji će Vam se sigurno dopasti.

Potrebni sastojci:

  • 450 g brašna (bezglutensko, po želji)
  • 220 g eritrola (ili obični šećer)
  • 220 g pirea od kuhane bundeve
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode
  • 150 ml biljnog mlijeka
  • 80 ml ulja
  • Vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat mljevenog džumbira, klinčića, muškatnog oraščića

Zdravi kolač s bananom i zobenim pahuljicama prema receptu food blogerice Berine Kapa

Priprema:

U jednu zdjelu pomiješati suhe sastojke pa dodati mokre i sve dobro promiješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pomastiti manji kalup za hljeb, sipati smjesu i peći 1 sat u rerni na temperaturi od 180 stepeni.

Nakon što je pečen, ostaviti hljeb da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom posuti šećerom u prahu i cimetom (po želji) i izrezati na kriške. Idealan je kao užina ili slastica uz kafu ili čaj.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.