Ukusne falafel kuglice prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 29 Maja, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Falafel je popularna bliskoistočna “brza hrana” koja se najčešće pravi od mješavine leblebija/slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice. Smatra se da falafel potiče iz Egipta.

Leblebija ili slanutak sadrži vitamin K, folat, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selen. Osim što je izvrsna veganska i bezglutenska namirnica puna bjelančevina i vlakana, također sadrži iznimne količine željeza, vitamina B-6 i magnezija.

Sastojci:

  • 450 g suhe leblebije (slanutka)
  • 1/2 kašičice sode
  • 1 mali crveni luk (isjeckan)
  • 1/4 šolje svježeg peršuna (isjeckan)
  • 4 režnja bijelog luka
  • 1  ½ kašike brašna
  • 1  ½ kašičice soli
  • 2 kašičice kima
  • 1 kašičica mljevenog korijandera
  • 1/2 kašičice bibera
  • Ulje za prženje (ulje avokada ili suncokretovo)

 

Priprema:

Noć prije pravljenja falafela stavite sušene leblebije u veliku posudu i prelijte vodom. Pokrijte posudu i ostavite da nabubre preko noći. Trebalo bi da se udvostruče. Kada budete spremni da napravite falafel, ocijedite leblebije.

Pomiješajte sastojke: Dodajte sve sastojke osim ulja u veliku zdjelu i pomiješajte da se sjedine.

Mljevenje sastojaka u multipraktiku: Sve sastojke osim ulja, dodati u multipraktik i mljeti u više navrata. Tekstura bi trebala biti otprilike kao palenta. Potom smjesu stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite u frižider 1-2 sata.

Nakon što je smjesa odležala u frižideru, oblikujte kuglice (veličina po vašoj želji). Trebalo bi da dobijete do 30 kuglica (5 kuglica servirati po osobi).

Heljdina pizza s povrćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

Pečenje: Za pečenje falafela dodajte ulja u tavu dubine do cca 4 cm i zagrijte na srednjoj temperaturu. Pažljivo ubacite formirane kuglice falafela u ulje. Pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju, okrećući jedanput (ukupno oko 5 minuta). Ponovite proces dok ne ispečete sve kuglice. Pečeni falafel prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da se ocijedi.

Najbolje je servirati falafel dok je svjež i topao a odlično ide uz humus i malo povrća.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

 

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.