Krivac za polovinu prijevremenih smrti

by | 8 Juna, 2011
Bolesti koje uzrokuje prekomjerna tjelesna težina su prije svega poremećaji kardiovaskularnog sistema, koji počinju kao metabolički sindrom. Uzrokuju oko 50 posto smrti u zapadnom svijetu ili jako smanjuju kvalitetu života.
Debljina znatno utiče na zdravstveno stanje čovjeka. Što je težina veća u odnosu na poželjnu, veći su rizici za razvoj različitih bolesti. Zbog toga debljinu samu treba promatrati kao bolest, a njeno liječenje kao prevenciju najrazličitijih bolesti. Ipak, uprkos svemu, debljina se za sada samo deklarativno smatra bolešću. Obično je najnormalniji postupak da se skupim lijekovima ili postupcima liječe posljedice debljine, a da se sama debljina (osnovna bolest) kao takva ne liječi, odnosno ako se i upućuje na njeno liječenje, ono se prepušta samom pacijentu. Kao posljedica debljine javljaju se mnoge bolesti – od šećerne bolesti, žučnih kamenaca i bolesti krvnih sudova do nekih zloćudnih bolesti. 
 
 
Bolesti koje su posljedica pretilosti
Bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori, bolesti sistema za pokretanje, poput spuštenih stopala, kožne bolesti, ozljede jer su deblji češće nespretniji, neuroze, veći rizik na rutinskim medicinskim zahvatima, bolesti pluća, bolesti probavnog sistema, poput holesterolskih žučnih kamenaca i žgaravice.
 
 
Izvor: net.hr
 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.