Savjet: Kako se suprotstaviti nekome – ako mrzite rasprave

apr 20, 2021 Tajne psihe

Otkrivamo vam kako da vodite produktivan razgovor koji neće eskalirati u svađu.

Mnogima od nas pomisao na sukob s nekima stvara nelagodu, strah i otklon, pa čak i kada je u pitanju ukućanin i razgovor o higijeni doma ili kolega i odnos prema radu.

Umjesto da riješimo probleme, odlučujemo da razgovor odložimo ili da ga pak potpuno izbjegnemo.

“Konfrontaciju često zamišljamo kao kombinaciju bijesa i neprijateljstva, uz nesposobnost da kontrolišemo emocije”, kaže Elen Hendriksen, autorica knjige “Kako biti svoj: Utišajte svog unutrašnjeg kritičara i izdignite se iznad društvene anksioznosti”.

Ukoliko niste dobri u odbrani samog sebe i /ili se trudite da izbjegnete snažne emocije, sukob bi mogao da djeluje averzivno. Ali…

Šta se dešava kada izbjegavamo sukob?

Kada odlučimo da izbjegnemo prepirke, samo privremeno sprečavamo neprijatnost i tjeskobu, ali na duge staze, zapravo štetimo sebi. Izbjegavanjem ne rješavamo problem, naše potrebe nisu zadovoljene i smanjujemo sopstveno samopouzdanje.

“Svima se dopada ideja da ne moramo da se suočimo s drugima, oči u oči”, kaže Rajan Hovs, klinički psiholog iz Kalifornije.

“Izbjegavanjem sukoba kod drugih stvaramo sliku da je njihovo mišljenje važnije i da se ne borite za sebe. Time podižete zid između sebe i drugih, a ako ne možemo da pričamo iskreno, ne možemo ni da razvijamo jake veze i odnose”, kaže Rajan.

Izbegavanje sukoba šteti i našim emotivnim vezama, a na poslijetku, nagomilana negativna osjećanja uvijek isplivaju.

Vremenom osoba koja izbjegava svađu postaje neprijateljski raspoložena prema partneru ili pak pasivno-agresivna.

Sukob: Kako se suprotstaviti nekome?

#1 Sukobi nisu uvijek loša stvar

Sukobi i prepirke ne znače uvijek i kraj odnosa sa suprotstavljenom stranom. Sukobi mogu biti i zdrav način da se s nekim dublje povežete, asertivnim pristupom.

#2 Fokusirajte se na ono što govorite

Ne brinite o tome kako će druga strana reagovati, jer ćete tako odlutati od same poente razgovora. Imate neku potrebu, nešto želite ili imate mišljenje o nečemu? Imate svako pravo da to i iskažete. Prije razgovora, prvo dobro oslušnite svoje misli i osjećanja.

#3 Bez podizanja tona

Sukob ne mora da se pretvori u rat i takmičenje ko će koga nadjačati. Konfrotacija može postati “win- win” pregovaranje, radikalno iskren razgovor tokom kojeg ćete pokazati duboka osjećanja i/ili zabrinutost.

#4 Bitno je kako formulišete rečenice

Umjesto da nekoga optužite za nešto, rečenice započinjite u prvom licu. Na primjer, umjesto da kažete: “Jako si sebičan”, započnite razgovor s: “Osjećam se povređeno kada to radiš”. Fokusirajte se na svoja osjećanja i izbjegavajte da optužujete drugu stranu.

#5 Saradnja, a ne takmičenje

Umjesto da započnete sukob mišlju “ja protiv tebe”, pokušajte da razmišljate u pravcu da sukob nastaje kako biste se vi i suprotstavljena strana zajedno borili protiv problema.

#6 Čestitamo!

U sukobima cilj nije da promijenite mišljenje druge osobe, već je cilj da se konačno zauzmete za sebe. Da li ste pokrenuli raspravu? Da li ste se zatražili ono što želite čak i ako se osoba usprotivila? Ako jeste – svaka čast što ste počeli da se borite za sebe!

lepotaizdravlje.rs

artisteer /iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.