
Pirinač ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili pirinač". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i...
Basmati riža je uvijek zdrav izbor za jelo zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog sadržaja vlakana. Također je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput ugljikohidrata, proteina i vitamina B.
U kombinaciji s kurkumom, dobija se zdrav obrok neodoljive zlatne boje, bogat antioksidantima.
Isperite rižu hladnom vodom. U šerpu stavite šolju basmati riže i 1,5 šolju vode, te dodajte malo soli. Pokrijte poklopcem i pustite da voda prokuha. Kada voda prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte rižu 15 minuta, poklopljenu. Kada je skuhana, ostavite rižu u šerpi dodatnih 5 minuta.
Mix zamrznutog povrća kuhajte u prokuhanoj vodi 10-12min.
Završni dio: U tavi, na komadiću putera, propržite malo sitno isjeckanog crvenog i bijelog luka, pa umiješajte prethodno skuhano povrće. Dodajte začine (kurkuma, čili, đumbir, so, biber). Potom dodajte skuhanu basmati rižu i sve lagano promiješajte viljuškom.
Domaći džem sa chia sjemenkama i bobičastim voćem prema receptu food blogerice Berine Kapa
ljepotaizdravlje.ba