Zlatna basmati riža prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 13 Decembra, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Basmati riža je uvijek zdrav izbor za jelo zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog sadržaja vlakana. Također je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput ugljikohidrata, proteina i vitamina B.

U kombinaciji s kurkumom, dobija se zdrav obrok neodoljive zlatne boje, bogat antioksidantima.

Sastojci:

  • 1 šolja (200ml) basmati riže
  • 1 šolja (200ml) mixa zamrznutog povrća (grašak, krompir, mrkva)
  • Crveni i bijeli luk
  • Puter
  • Začini: 1 kašičica kurkuma, 1/2 kašičice čilija u prahu, 1/3 kašičice đumbira u prahu, prstohvat soli i prstohvat bibera Instrukcija

Priprema riže:

Isperite rižu hladnom vodom. U šerpu stavite šolju basmati riže i 1,5 šolju vode, te dodajte malo soli. Pokrijte poklopcem i pustite da voda prokuha. Kada voda prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte rižu 15 minuta, poklopljenu. Kada je skuhana, ostavite rižu u šerpi dodatnih 5 minuta.

Mix zamrznutog povrća kuhajte u prokuhanoj vodi 10-12min.

Završni dio: U tavi, na komadiću putera, propržite malo sitno isjeckanog crvenog i bijelog luka, pa umiješajte prethodno skuhano povrće. Dodajte začine (kurkuma, čili, đumbir, so, biber). Potom dodajte skuhanu basmati rižu i sve lagano promiješajte viljuškom.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

Domaći džem sa chia sjemenkama i bobičastim voćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba