Znamo kako ispeći kestene u rerni!

by | 27 Septembra, 2022

Jesenje popodne rezervirajte za pripremu mirisnih pečenih kestena!

S nestrpljenjem smo dočekali sezonu omiljenih šumskih plodova – kestena. Tim povodom smo pripremili kratak vodič za pečenje kestena u rerni. Ovaj postupak je zaista jednostavan i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine. Trebat će vam samo kvalitetni plodovi, nož, pleh, rerna i malo dobre volje.

Kako pripremiti kestene za pečenje?

Dobra priprema je ključ uspjeha. Prije svega, trebate oprati kestene. Kad su kesteni čisti, osušite ih i stavite na dasku za rezanje. Morate izrezati prorez u ljusci svakog kestena jer to omogućuje istjecanje pare tokom procesa kuhanja, odnosno pečenja. Vrlo oštrim nožem s deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku plusića ili veći, polukružan.

Ovaj korak je obavezan! Jer ako ne napravite rupu za izlaz pare, kesten će eksplodirati. Uz to, stvaranje dovoljno velikog reza olakšava guljenje kestena.

Pročitajte i… Hrskava palenta postaje genijalan prilog u samo tri koraka!

Kako ispeći kestene u rerni?

Pečenje kestena u rerni prilično je jednostavno. Kada su kesteni pripremljeni, stavite ih na pleh i pecite 20-ak minuta na 200 °C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti neodoljiv miris jeseni. Većim kestenima bit će potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primijetite da su kesteni još uvijek nedovoljno pečeni nakon vađenja iz rerne, slobodno ih vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ih ne prepečeš. Ako su kesteni u potpunosti pocrnili, vrlo vjerojatno ste ih prepekli pa je naš savjet da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i provjerite stanje.

Kada su pečeni, izvadite ih rerne te pleh pokrijte mokrom krpom i držite tako 10-15 minuta kako bi se kesteni omekšali i bili lakši za guljenje.

Uživajte!

 

 

ljepotaizdravlje.ba

kabVisio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.