5 najboljih savjeta kako spriječiti ljetne viroze i prolive

by | 7 Jula, 2017

Tokom ljetnih mjeseci vrlo su česte enteroviroze, s povraćanjem i prolivom, koje mogu da pratite povišena temperatura i bolovi u želucu.

Foto: Guliver/Getty Images

Zaraza najčešće pogađa djecu u dobi između četiri i 12 godina i lako se širi. Procjene kažu da će oboljeti oko 50 posto djece te četvrtina odraslih koji su sa zaraženim djetetom bili u kontaktu.

Enterovirusi su prisutni u slini, sluzi nosa i stolici zaraženih, a bolest se prvenstveno prenosi preko prljavih ruku ili kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te direktnim kontaktom s izlučevinama zaraženog ili zaraženim predmetima. Ukratko, zarazu možete “pokupiti” i diranjem kvake na vratima, novca ili držača u autobusima i tramvajima na kojima se zadržava veliki broj virusa, ali i u bazenu ako je voda zagađena, pa je ljeti izuzetno važno voditi računa o higijeni ruku i javnih kupališta koja posjećujemo.

“Većina enterovirusa izaziva kratkotrajne tegobe koje traju tek nekoliko dana, s nespecifičnim simptomima povišene temperature, koja može skočiti i do 40°C. To prate glavobolje, opšta slabost, bolovi u grlu, mišićima i u području trbuha, a ponekad se mogu javiti osip te povraćanje i proliv koji traje oko tri dana. Blage enteroviroze prolaze brzo i najčešće si možemo pomoći sami, bez pomoći doktora”, objašnjava doktorica Tanja Pekez Pavliško.

Liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu izgubljene tekućine, najbolje kroz običnu vodu, supe i čajeve koji smiruju želudac.

Ali, proliv i povraćanje ljeti mogu izazvati i bakterije. Izvor zaraze nerijetko je hrana, posebno nedovoljno oprano voće i povrće, kao i nedovoljno termički obrađene namirnice, te hrana koju predugo čuvamo izvan frižidera. Najčešći uzročnik je bakterija salmonela, koja se zadržava na hrani ili posuđu koje je bilo u doticaju sa zaraženom hranom.

“Simptomi zaraze se javljaju brzo, u roku od 12 do 24 sata od konzumacije zaraženih namirnica, a prate je povišena tjelesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i proliv. Nakon tri do sedam dana svi bi se simptomi trebali smiriti”, kaže Ksenija Krajina Pokupec, doktorica opšte prakse i fitoaromaterapeut.

U oba slučaja liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu tekućine.

“I djeci i odraslima preporučuje se rehidracija otopinom koja se može nabaviti u apotekama. Treba je otopiti u prokuhanoj vodi ili čaju od šipka i uzimati na kašičicu ili u malim gutljajima tokom cijelog dana”, kaže Pekez Pavliško.

Otopinu za rehidraciju možemo napraviti i sami,  kaže doktorica Krajina Pokupec.

Pomiješajte kašićicu morske soli, kašičicu sode bikarbone, šest kašičica šećera, dvije litre čaja od kamilice i matičnjaka (koji pomaže i kod grčeva i bolova) pa promiješajte dok se ne otopi. Uzimajte nekoliko puta kroz dan.

Zrele banane i ribana jabuka

Tokom proliva, dok je želudac još izmučen, jedite zrele banane i naribanu jabuku. Jabuku treba naribati i ostaviti da potamni i pusti sok, pa onda pojesti, savjetuje doktorica Ksenija Krajina Pokupec. Oboje pomaže smirivanju želuca i izbacivanju toksina iz organizma. Za smirenje želuca dobro je dva do tri dana jesti rižu, po mogućnosti smeđu, najbolje u laganoj supi, s malo mesa, ili bez njega ako nam ne paše. Generalno, nekoliko dana nakon proliva, treba jesti laganiju hranu.

Foto: Pixabay

Top 5 savjeta za prevenciju ljetnih viroza:

1. Perite ruke često Uvijek ih perite prije jela, nakon korištenja toaleta i nakon što ste boravili u javnom prostoru gdje ima puno ljudi. Ruke potom dobro osušite jer vlaga pogoduje širenju virusa i bakterija.

2. Vlažne maramice Kad niste u prilici oprati ruke vodom i sapunom, dezinfikujte ih vlažnim maramica za dezinfekciju ili otopinom za suho pranje ruku kako biste se s kože riješili svih virusa koje ste možda pokupili.

3. Perite povrće Pod tekućom vodom pere se voće, a pogotovo ono koje se jede sirovo. Dobro ga je ostaviti u vodi kojoj ste dodali kašičicu sode bikarbone nekoliko minuta pa potom isprati pod tekućom vodom.

4. Prokuhajte Sve namirnice koje se lako kvare držite u frižideru i prokuhajte prije uporabe. Kuhane obroke ohladite i odmah spremite u frižider. Sve što podgrijavate pojedite odmah. Ne podgrijavajte više puta.

5. Preskočite obrok Budite oprezni s brzim obrocima i sladoledom koji se mogu kupiti na ulici ili plaži. Ako niste sigurni u čistoću te u to da namirnice nisu pravilno skladištene i obrađene, preskočite obrok.

IZVOR: 24SATA.HR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.