Pet namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite glavobolje
Kada nas boli glava, prvo posežemo za lijekovima, no trebali bi se okrenuti mudrijem izboru namirnica Ukoliko vas muče glavobolje, pored lijekova,...
Bez obzira na to da li su bolovi u grlu posljedica bakterijske ili virusne infekcije, jake prehlade ili mehaničke iritacije suhim vazduhom, hladnim napicima, glasnim pjevanjem ili vikanjem, gutanje čak i pljuvačke postaje prava mora. Ove tegobe mogu da se ublaže uzimanjem raznih pastila za grlo, ali ukoliko ih nemate pri ruci, i u kuhinji postoje preparati koji mogu da olakšaju gutanje i umanje bolove u grlu.
Za početak napravite toplu limunadu u koju ćete razmutiti i kašičicu meda i pijte je lagano, gutljaj po gutljaj. Jedan od starih narodnih lijekova je i da se čista pamučna pelena ugrije, natopi alkoholom, pospe biberom i tako pripremljena obavije oko vrata.
1. Slana voda – U čašu obične vode (200 ml) razmutiti kašičicu morske soli (može i obična ako nemate morsku). Grgljajte gutljaj po gutljaj tečnosti u grlu dok ne istrošite pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tokom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i ukloniće osjećaj grebanja.
2. Žele od limuna i med – Med se odavno koristi kao lijek za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva. Kada mu se dodaju kriške limuna i đumbira dobija se žele koji pomaže u otklanjanju grlobolje. Dovoljno je kašiku želea preliti šoljom vrele vode i razmiješati. Žele može da se drži u frižideru nekoliko mjeseci. Možete mu dodati i malo rendanog rena, listove sušene žalfije ili nane, dva-tri češnja zgnječenog bijelog luka ili nekoliko kapi tinkture ehinacee.
3. Bijeli luk – Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice. Čim osjetite grebanje u grlu preventivno pojedite nekoliko čenova bijelog luka. Od njega može da se pripremi i efiksano sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i prohlađene vode dodati nekoliko izgnječenih čenova bijelog luka. Nakon nekoliko sati procijedite. Dobijeni rastvor grgljajte u grlu nekoliko puta tokom dana.
4. Ren – U čašu tople vode dodati kašičicu narendanog svežeg rena i jednu kašičicu meda. Dobro promešati i piti polako u gutljajima.
5. Jabukovo sirće – Kada se jave prvi simptomi upale grla preporučuje se ispiranje grla jabukovim sirćetom. U čašu tople vode razmutite tri kašičice sirćeta, grgljajte pa ispljunite.
6. Med i mlijeko – Ako je grlobolja izazvana iritacijom, treba što prije umiriti sluzokožu grla. U šolju toplog mlijeka razmutite kašičicu meda. Pijte lagano u gutljajima, a nakon nekoliko sati postupak možete da ponovite.
7. Žvaka – Preporučuje se žvakanje žvake jer pospješuje stvaranje pljuvačke koja je veoma efikasna u borbi protiv virusa. Naime, pljuvačka sadrži enzim lizozim koji je poznatiji i kao antibiotik u tijelu, a djeluje tako što uništava ćelijski zid pojedinih bakterija.
8. Tečnost – Treba uzimati više tečnosti, naročito biljnih mješavina, najbolje od žalfije, kamilice ili đumbira, koji se u kineskoj medicini redovno preporučuje kod gripa i prehlade. Na krupnijem rendetu narendati svjež korijen đumbira. Dvije kašike staviti u 500 ml vode, dodati i dva karanfilića, pa kuhati oko pet minuta. Zasladiti medom i dodati nekoliko kapi limunovog soka. Dnevno piti dvije-tri šolje čaja od đumbira.
9. Sirup od crnog luka – U teglu ređati kriške crnog luka, limuna, kašiku meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok crni luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu flašicu i uzimajte po jednu kašiku svaka dva sata.
10. Vlažnost vazduha – Preko radijatora prebacite vlažne peškire, i rasporedite po sobi više posuda sa vrelom vodom da isparuju. Suh vazduh izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluzokože i poboljšava disanje.
Izvor: novosti.rs