“Junk food” izaziva brojne upale u tijelu

by | 10 Marta, 2013

Ljudi nisu evoluirali na ishrani koja sadrži puno soli prisutne u modernoj ishrani, zbog čega se imunološki sistem buni i napada sam sebe, a posljedica su bolesti.

Višak soli kojim obiluje tzv. junk food izaziva brojne upale u tijelu, na koje imunitet reaguje i povećava se rizik od autoimunih bolesti, pokazala je zajednička studija britanskog Univerziteta Yale i njemačkog Univerziteta Erlangen-Nuremberg.

Ona je proučavala ulogu T ćelija koje pomažu drugim ćelijama u tijelu da se bore s patogenima poput virusa i bakterija te otkrili da je učestalost autoimunih bolesti znatno veća otkako su ljudi počeli jesti sve više junk fooda poput hamburgera i pizza-a, piše “Daily Mail”.

Zbog toga danas ljudi sve češće boluju od ekcema, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitnjače, artritisa, Chronove bolesti, lupusa i drugih autoimunih bolesti.

“Zbog pojačanog unosa soli, broj ćelija nazvanih Th17 i citokina tj. proteina koji prenose informacije među ćelijama drastično je porastao u nervnom sistemu, što je okidač nastanka autoimunih bolesti”, rekao je autor studije Ralf Linker.

Dodaje kako ljudi nisu evoluirali s ishranom koja se bazira na soli, a upravo je korištenje prevelikih količina soli ono što najbolje opisuje ishranu modernih ljudi.

Nastanak autoimunih bolesti
Danas postoji oko 40 klasifikovanih autoimunih bolesti od kojih boluje oko pet do sedam posto ljudi na svijetu. Nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imuniteta na supstance normalno prisutne u tijelu. Iako je njihov uzrok nejasan, a ponekad i povezan s genetskim sklonostima, naučnici vjeruju da se one mogu povezati s tehnološkim i kulturnim napretkom te odvajanjem čovjeka od prirode, pa ih se naziva i tzv. “bolestima obilja”.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.