Paradajzom i lubenicom protiv raka bubrega

by | 13 Juna, 2014

Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća s visokim udjelom likopena je u novoj studiji povezano s manjim rizikom obolijevanja od raka bubrega.

lubenica

Likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.

Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu.

Učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale su u prosjeku 45 posto manji rizik obolijevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.

Naučnici vjeruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.

Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva posto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.

Izvor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.