Šta se zapravo krije iza migrene?

by | 30 Januara, 2017
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Dehidriranost
Ovo je najčešći uzrok glavobolje – nedovoljna količina tečnosti u tijelu. Osobe koje su hronično dehidrirane osjećaju se loše, imaju vrtoglavice, proizvode manje urina i on je tamnije boje, osjećaju bijes, nestrpljivost i imaju osjećaj “tereta” u potiljku. Pritisak je obično nizak i osjećaju slabost u tijelu. Unosite dovoljno vode i vodite računa o hidrataciji vašeg tijela, naročito nakon treninga kada se izgubi dosta tečnosti.

2. Neaktivan način života
Kada dugo sjedite na jednom mjestu, pod uticajem gravitacije krv počinje da se prikuplja u nogama i cirkulacija u krvi postaje mnogo manja. Rezultat je – smanjen krvni pritisak i glavobolja, čim ustanete.

3. Mnogo vremena stojite u kadi
Možda nikada niste povezali tuš ili kadu sa glavoboljom, ali mjesta gdje ima mnogo pare izazivaju dilataciju krvnih sudova na isti način kao što se dešava dok sjedite dugo vremena na suncu na vrelom ljetnom danu. Da se ​​uspostavi ravnoteža temperature, tijelo počinje da radi prekovremeno i da usmjerava više krvi u mozak. Da bi se izbjeglo ovo, skratite vreme provedeno u kupatilu ili smanjite temperaturu vode.

4. Trudnoća
Glavobolje su česti simptomi kod trudnica. Na primjer, kada se iznenada pokrenete, vaše srce mora odgovoriti na ovaj pokret. Kod žena u drugom stanju protok krvi ide kroz matericu, gdje raste plod. Ovo sprečava adekvatan dotok krvi u mozak. Kako bi smanjili moguće nelagodnosti, izbjegavajte nagle pokrete i izbjegavajte nagla savijanja kičme.

5. Nizak nivo šećera u krvi
Mirne savjesti možete pojesti komad čokolade! Mozgu je potrebna glukoza, ali za razliku od drugih ćelija u tijelu – zalihe glukoze moraju biti stalne. Ako osjećate bol u čelu koji se širi po cijeloj površini glave, ali nema pulsiranja – to može da bude signal da je vrijeme da pojedete nešto. Samo ne pretjerujte sa desertima. Možete pojesti obrok sa složenim ugljenim hidratima (žitarice i povrće). Oni polako, ali sigurno postaju koristan šećer.

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.