Zašto je zdrav zeleni čaj

by | 12 Novembra, 2013

Bilo da se koristi kao napitak, kupka ili vlažan oblog, ova blagotvorna tečnost podstiče detoksikaciju organizma, topi masne naslage, štiti mozak od starenja, sprečava zadržavanje tečnosti, reaktivira cirkulaciju i zateže kožu.

zeleni-caj

Ovaj napitak sadrži dragocjene supstance kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva.

Veoma je moćan antioksidans jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Djelotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žljezde, djeluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, regeneriše jetru.

Poboljšava pamćenje

Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, zbog čega čovjek brže povezuje misli. Time se povećava sposobnost pamćenja, poboljšavaju koncentracija, motivacija i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspješniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštititi moždane ćelije od štetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Podmlađuje

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i sprečava njeno isušivanje. Tri šolje dnevno mogu pomoći koži da se oporavi od štetnog dejstva sunčevih zraka. Iz tog razloga zeleni čaj sve češće je jedan od glavnih sastojaka brojnih kozmetičkih proizvoda.

Ubrzava metabolizam i topi masti

Flavonoidi iz zelenog čaja, naročito katehin, sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala koji su najodgovorniji za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom stimuliše lipolizu, pospješuje eliminaciju masti i pokreće metabolizam. Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivna svojstva zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija.

Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva ovog blagotvornog napitka, punu kašičicu listova sipati u 170 – 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji od dva do četiri minuta, ne duže, jer mu se tako gubi stimulativni efekat. Procijediti i piti po šolju čaja ujutro tokom doručka i po podne (da bi se podstakla drenaža). Jedna šoljica na dan dovoljna je doza zelenog čaja koja može da podstakne drenažu tkiva i izbaci višak tečnosti iz organizma.

Štiti od raka

Zeleni čaj sprečava nastanak i napredovanje raka. Katehini kojim obiluje ovaj napitak sprečavaju djelovanje enzima urokinaze, odgovornog za zamjenu zdravih ćelija kanceroznim. Kada je urokinaza blokirana, ćelije raka izumiru jer gube izvor bjelančevina. Japanski naučnici otkrili su da je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka jednjaka i dojke, sprečava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba oboljelih od malignih bolesti. Antioksidanti koje sadrži mogu zaštititi i od promjena strukture DNK uzrokovanih štetnim uticajem UV zraka, pa se u posljednje vrijeme intenzivno radi na formulama krema sa sastojcima zelenog čaja koje su dobra zaštita od karcinoma kože.

Ublažava alergije

Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da redovna upotreba zelenog čaja može donijeti olakšanje osobama koje pate od alergija. Istraživači u Japanu identifikovali su sastojak zelenog čaja koji blokira ključni receptor ćelije uključen u nastanak alergijskog odgovora.

Autor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.