Tri sjajna doručka ako pazite na dnevni unos proteina
Nebrojeno puta smo čuli kako hranjiv doručak mora sadržavati proteine, no nerijetko nam ponestane ideja šta odabrati, a da je istodobno brzo i ukus...
Voće i povrće u plavoj i purpurnoj boji zastupljeno je u ishrani većine nas samo u količini od 3 posto. Međutim, naučnici poručuju kako postoje dobri razlozi da povećate ovu dozu.
Američki istraživači utvrdili su da osobe, koje svakodnevno jedu po jednu ili više porcija šljiva, borovnica, kupina i drugog voća plave boje imaju manji BMI (indeks telesne mase) i smanjen udio C-reaktivnog proteina, a unose mnogo više biljnih vlakana i kalijuma od ljudi koji ne jedu ni plave ni purpurne plodove.
Ovo voće osim što je dobro za probavni sistem, štiti vas od bolesti srca, a također odlično je oružje za borbu protiv masnih naslaga.
Izvor: Life Content