Evo šta kažu stručnjaci: Da li je omlet od bjelanjaka bolji od običnog?

by | 8 Februara, 2018

Prije nego što su avokado i akai bobice ušli u modu među pobornicima zdrave ishrane, jedno vreme “hit” je bio omlet od bjelanaca. Ali, da li je prvi obrok u toku dana stvarno zdraviji ako žumanca izbacimo iz igre?

Pa, ne baš…

Dijetetičarka iz Australije Lyndi Cohen jedna je od mnogo stručnjakinja koje ističu važnost korištenja cjelovitih jaja u ishrani. Stvar je u tome što se većina korisnih nutrijenata koje jaje sadrži nalazi upravo u žumancetu.

“Žumance je odličan izvor zdravih masti kao što su omega-3 nezasićene masne kiseline, ali i vitamina A, D, E i K”, kaže ona za Daily Mail.

“Ovi nutrijenti su jako važni za zdravu kožu, kosu, dobar imunitet i zdravlje srca.”

Cohenova kaže da su omleti od bjelanaca postali popularni u vrijeme kad je u modi bila ishrana s niskim udjelom masnoća. Ali, naučna istraživanja dokazala su da je teorija o tome da žumanca podižu holesterol samo mit. Rezultati novih studija pokazali su da holesterol iz žumanaca ima vrlo malo uticaja na nivo holesterola u krvi.

“Dokazano je da holesterol iz jaja nije štetan po zdravlje ukoliko se jaja konzumiraju u razumnim količinama”, objašnjava Cohenova.

Studija objavljena 2016. u Američkom žurnalu kliničke ishrane navodi da su rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 1.000 Finaca srednjih godina koji su u prosjeku jeli jedno jaje dnevno dokazali da konzumiranje jaja na dnevnom nivou ne povećava rizik od koronarnih bolesti, sve dok je količina ograničena na jedno do dva jaja u toku dana.

Omlet od bjelanaca je dobar izvor proteina i ima jako malo kalorija, ali neophodni vitamini, minerali i zdrave masti su izgubljene ako ne koristite i žumance.

Jedno ili dva jaja za doručak su dakle savršeno zdrav izbor.

“Kombinujte jaja s gljivama, špinatom i kriškom tosta od žitarica cjelovitog zrna i dobićete odlično izbalansiran obrok za početak dana, koji će vas zasititi na duže vrijeme”, savjetuje nutricionistica.

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

IZVOR: MONDO.RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.