Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina
Avokado sadrži širok spektar nutrijenata i može imati različite zdravstvene prednosti. To uključuje poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije, sprečavanje gubitka koštane mase, poboljšanje zdravlja srca, zaštitu od raka i još mnogo toga.
Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Također obezbjeđuje beta karoten i omega-3 masne kiseline.
Bezbroj je načina kako uživati u avokadu, a evo i jednog recepta kako ga pripremiti sa kinoom i povrćem.
Priprema avokada:
Isjecite avokado na pola, izvadite meso i ostavite ga sa strane jer će biti potrebno za punjenje polovica.
Priprema kinoe:
1/2 šolje kinoe oprati pod mlazom vode da ne bude gorka. Prebaciti u šerpicu i dodati 1 šolju vode, te prstohvat morske soli. Kada prokuha, smanjiti na laganu vatru i kuhati 15 minuta. Nakon toga sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane još 10ak minuta. Potom, prebacite u zdjelicu i promiješajte viljuškom.
Dok kuhate kinou, povrće propržite u tavi na maslinovom ulju 10ak minuta (dodati so i bijeli luk u prahu po želji). Kada su kinoa i povrće spremni, sastavite sve skupa i promiješajte. Dodajte i meso avokada koje ste prethodno pripremili. Potom smjesu ubacite u polovice avokada i uživajte.
Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl