5 razloga zašto je zdravo jesti šparoge
Šparoge, poznate i po nazivu carsko povrće, bogate su flavonoidima i saponinima koje čuvaju srce i krvne žile. One sadrže i glutation koji se smatr...
Za onaj poznati okus puter kiflica ne morate do pekare, jer u svega nekoliko koraka još bolje možete napraviti u svom domu. Savršene su za druženja s porodicom i prijateljima, a priprema je zaista brza i jednostavna.
– 750 grama brašna
– 150 grama putera
– 1/2 litra mlijeka
– 50 grama svježeg kvasca
– 1 jaje
– malo šećera
– 125 g šećera u prahu (ako želite slanu varijantu, izbacite ovaj korak)
– 30–40 g otopljenog putera za premaz
Prokuhajte mlijeko pomiješano sa šećerom u prahu i puterom. Potom u smjesu dodajte svježi kvasac. Dodajte i so i brašno, pa umijesite glatko tijesto.
Od dobijenog tijesta oblikujte kiflice i filujte po želji, pa ih premažite otopljenim maslacom i poredajte na podmazan pleh. Prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi.
Prije pečenja svaku kiflicu premažite smjesom od umućenog jajeta i malo soli. Pecite ih 8 minuta na 250 Celzijevih stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.
Kad stignu nenajavljeni gosti: 3 ideje za deserte gotove za čas
iStock via Getty