5 razloga zbog kojih je zdravo jesti grčki jogurt

by | 7 Maja, 2024

Grčki jogurt u kombinaciji sa svježim bobičastim voćem može poslužiti kao međuobrok koji pomaže skidanju sala s stomaka

Grčki jogurt s bobičastim voćem može biti koristan međuobrok za mršavljenje zbog sadržaja proteina, vlakana i hranjivih tvari ali je on samo jedna komponenta uravnotežene prehrane. Za održivi gubitak težine, važno je fokusirati se na kompletnu ishranu, kontrolu porcija, redovnu fizičku aktivnost ali i druge čimbenike načina života.

 

Grčki jogurt, osim što je ukusan predstavlja jednu od omiljenijih namirnica među ljubiteljima zdrave ishrane širom svijeta. Grčki jogurt nije slučajem stekao popularnost, već zbog niza zdravstvenih dobrobiti koje ga čine neizostavnim dijelom uravnotežene ishrane.

Dobrobiti grčkog jogurta su mnobrojne, a neke od njih su:

Bogat proteinima

Grčki jogurt bogat je proteinima, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane, kao i za ljude koji žele povećati unos proteina u svojoj ishrani. Proteini su važni za izgradnju mišića, održavanje zdrave tjelesne težine i zdravlje organizma.

Nizak udio šećera

Grčki jogurt obično ima niži udio šećera nego drugi jogurti te ga to čini dobrom opcijom za one koji paze na unos šećera u ishrani.

Izvor kalcija

Kao i ostali mliječni proizvodi, grčki jogurt je dobar izvor kalcija, minerala koji je važan za zdravlje kostiju i zuba.

Probiotici

Grčki jogurt može sadržavati probiotike, korisne bakterije koje utječu na zdravlje probavnog sistema. Probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i smanjenju rizika od određenih probavnih problema.

Višenamjenska namirnica

Grčki jogurt možete koristiti na različite načine u ishrani.

Evo nekoliko primjera: Možete ga jesti samostalno, kao zdravu užinu. Dodajte ga u voćne smoothieje za dodatni protein i kremastu teksturu. Koristite ga kao zamjenu za majonezu ili vrhnje u umacima i preljevima za salatu kako biste smanjili unos masti, ali i kombinovati s voćem, medom i orašastim plodovima za ukusan desert. Možete ga dodati u supe ili umake kako biste im dali kremastu teksturu i dodali hranjivu vrijednost.

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus