Danijela Jokić Vaislay: Kako ne upasti u kolotečinu nakon godišnjeg odmora i izbjeći post-vacation blues?

by | 19 Augusta, 2022

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako ne upasti u kolotečinu nakon godišnjeg odmora i izbjeći post-vacation blues?

Nakon sezone godišnjih odmora, povratak u svoju svakodnevnu rutinu (‘kolotečinu’), može biti popraćen padom raspoloženja, manjkom energije, bezvoljnošću i osjećajem neispunjenosti svojim životom – stanjem koje je poznato kao ‘post vacation blues’. Kako nam se ovo ne bi desilo, važno je da nakon povratka sa godišnjeg odmora kultiviramo pozitivne emocije i postavimo sebi uzbudljive ciljeve za ostatak godine, a u tome mogu pomoći naredni koraci:

Dajte si vremena za povratak u svoju normalnu rutinu i kultivirajte pozitivne emocije

Nakon povratka sa godišnjeg odmora vrlo je moguće je da ćete se osjećati fizički umorni (ovisno o tome kako ste i gdje proveli godišnji odmor, razlog može biti dugo putovanje busem, automobilom, ili avionom, jet lag, nagla promjena klime, i sl.), kao i da će vas čekati mnogo obaveza (raspremanje putnih kofera, čišćenje doma, hrpa veša za pranje, poslovni sastanci, inbox pun e-mailova na koje trebate odgovoriti…). Stoga je važno da (koliko je to moguće), nakon godišnjeg odmora odvojite vrijeme za odmor i da dobro planirate svoje vrijeme, kako vam ovaj period tranzicije ne bi bio još stresniji.

Pročitajte i… Kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme i
redukovati stres?

Nakon povratka sa godišnjeg odmora kultivirajte pozitivne emocije pisanjem doživljaja sa godišnjeg odmora u svoj dnevnik, kultiviranjem zahvalnosti za lijepo proveden godišnji odmor i siguran povratak kući, te se podsjetite na lijepe momente sa putovanja prepričavanjem najljepših trenutaka i pregledavanjem fotografija koje ste napravili.

Inkorporirajte elemente godišnjeg odmora koji vas najviše usrećuju u svoj život

Uzmite si malo vremena za samorefleksiju i razmislite o tome šta vas to posebno čini sretnima tokom godišnjeg odmora i kako to možete inkorporirati u svoj život i tokom ostatka godine. Ako volite putovanja, možda i tokom godine možete putovati na kraće izlete, pridružiti se nekom planinarskom društvu, volontirati za neko udruženje koje šalje članove na putovanja, ili otputovati na neko kraće putovanje tokom zimskih praznika. Ako uživate posjećivati nove znamenitosti, iskušavati nove kulinarske specijalitete i upoznavati različite kulture i ljude iz drugih zemalja, možete početi istraživati nova mjesta koja su u vašem gradu ili regionu, koja niste prije posjetili, posjećivati restorane sa egzotičnim specijalitetima (naprimjer: meksički, kineski, orijentalni, indijski) u vašem gradu, kao i praviti egzotična jela u vašem domu, dekorisati dom stvarima iz dalekih zemalja, početi učiti novi strani jezik, ili istražiti da li ima neko društvo ili grupa stranaca u vašem mjestu s kojima biste mogli sklopiti nova prijateljstva. Također, možete si produžiti osjećaj ugodnosti godišnjeg odmora destinacije na koju ste putovali donošenjem kutije finog čaja, kvalitetnog ulja, suhog voća, ili nekih drugih kulinarskih specijaliteta u kojima ste uživali na odmoru.

Postavite si uzbudljive ciljeve za ostatak godine

Ne morate čekati Novu godinu, kako biste si postavili ciljeve i počeli praviti pozitivne promjene u svom životu. Možete iskoristiti period od septembra do juna za rad na sebi i svojim ciljevima – možete napraviti značajne životne promjene za 120 dana, kao i postati bolja verzija sebe. Razmislite o tome šta biste voljeli postići i promijeniti u vašem životu nakon povratka sa godišnjeg odmora, te si postavite uzbudljive ciljeve, koji će vam dati novi osjećaj poleta, motivacije i uzbuđenja.

Kreirajte si život kojeg ćete voljeti tokom cijele godine

Ako ste nezadovoljni svojim životom, rješenje nije da jednom godišnje ‘pobjegnete’ od njega na odmor, već da promijenite ono što vas frustrira i izgradite si život koji ćete voljeti. Osjećaj nostalgije za lijepo provedenim godišnjim odmorom je sasvim prirodan, no ako osjećate generalno nezadovoljstvo svojim životom tokom ostatka godine i manjak motivacije i/li energije, to je već znak da nešto trebate da promijenite u svom životu.

Radite na sebi i kreirajte si ljepši i ispunjeniji život i tokom ostatka godine, kako ne biste godišnji odmor doživljavali kao ‘bijeg od stvarnosti’ i ‘živjeli’ za tih nekoliko sedmica odmora. Ako niste zadovoljni poslom kojim se bavite, razmislite o tranziciji u karijeri, dodatnoj edukaciji i certifikaciji za posao koji biste voljeli da radite, novom hobiju koji će vas ispunjavati, ili pokretanju vlastitog biznisa. Ako ste pod prevelikim stresom zbog posla i obaveza koje imate, pojednostavite svoj život koliko god je to moguće i reducirajte nivo
stresa.

Potražite pomoć stručnjaka

U pravljenju pozitivnih promjena može vam mnogo pomoći rad sa life coach-a (životnim trenerom), kao i konsultacija sa specijalizirani stručnjakom koji vam može pomoći u ostvarenju specifičnih ciljeva koje imate (na primjer, fitness trener, finansijski ili pravni savjetnik, bračni savjetnik, nutricionista, health coach i sl.). Ukoliko vas muči hronični manjak energije ili ako se osjećate depresivno nakon godišnjeg odmora, svakako potražite pomoć ljekara i/li terapeuta.

 

Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

 

ljepotaizdravlje.ba

Deagreez / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.