Danijela Jokić Vaislay: Šta je osjećaj sopstvene vrijednosti i kako ga ojačati

by | 20 Septembra, 2022

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje šta je osjećaj sopstvene vrijednosti i kako ga ojačati?

Osjećaj sopstvene vrijednosti (engl. self worth) definiše se kao “osjećaj sopstvene vrijednosti kao osobe” ili “osjećaj sopstvene vrijednosti kao ljudskog bića”, te “vrijednost koji mi određujemo za sebe”. Ono što možemo zaključiti iz same definicije osjećaja sopstvene vrijednosti je da je to naša sopstvena percepcija svoje vrijednosti (“vrijednost koju mi određujemo za sebe”), odnosno koliko mi sebe vrjednujemo.

Nedovoljan osjećaj sopstvene vrijednosti dovodi do limitirajućih uvjerenja da osoba (budući da se ne smatra vrijednom) nije dovoljno dobra, te da ne zaslužuje (“zavrjeđuje”) dobre stvari u životu (ljubav, uspjeh, novac, sreću…).  Novac je sredstvo za razmjenu vrijednosti, tako da je iznos novca kojeg zarađujemo je u direktnoj korelaciji sa našim osjećajem sopstvene vrijednosti. Nedovoljan osjećaj sopstvene vrijednosti može dovesti do manjka samopoštovanja i samopouzdanja, kao i do perfekcionizma, impostor sindroma, te profesionalne samosabotaže.

Uzrok nedovoljnom osjećaju sopstvene vrijednosti mogu biti limitirajuća uvjerenja o sebi, koja smo usvojili u djetinjstvu ili formirali nakon nekog neuspjeha, pogrešne odluke, ili bolnog iskustva kojeg smo doživjeli. Uzrok osjećaju nedovoljne vlastite vrijednosti može biti i kontinuirani kriticizam od strane roditelja, partnera, ili šefova na radnom mjestu, kao i kontinuirani samokriticizam (negativan dijalog o sebi i samoosuđivanje).

Kako možemo ojačati osjećaj vlastite vrijednosti?

Da bismo ojačali osjećaj vlastite vrijednosti važno je da prakticiramo samoosnaživanje (engl. self empowerment), te da naučimo da praštamo sebi za počinjene greške i doživljene neuspjehe. U tome nam može pomoći osvještavanje negativnog dijaloga koji vodimo o sebi (ukoliko smo vrlo samokritični) i prakticiranje pozitivnog pričanja o sebi (engl. positive self talk), te pisanje dnevnika svojih postignuća.

Osjećaj nedovoljne sopstvene vrijednosti reflektira se u slabim granicama koje postavljamo u odnosima, te je jako važno za jačanje osjećaja sopstvene vrijednosti da radimo i na jačanju granica u svojim odnosima. Refleksija na to da li i kome previše dajemo u vezama, komuniciranje kakvo ponašanje nećemo tolerisati od drugih, odvajanje vremena za brigu o sebi i rad na svojim ciljevima, vježbanje da kažemo “NE” drugima, te evaluacija koliko uistinu vrednujemo sebe i da li sebe i svoje potrebe stavljamo na posljednje mjesto na ljestvici prioriteta, može nam pomoći da osvijestimo da li imamo dovoljno jake granice u našim vezama.

Kako u privatnim, također trebamo naučiti postaviti i jake granice i u profesionalnim odnosima (poštivanje svog radnog vremena, davanje do znanja kada nismo dostupni na telefon i e-mail, te povišenje naših cijena ako osjećamo da ne naplaćujemo dovoljno za kvalitetu usluga ili proizvoda koje nudimo.

U otkrivanju i reprogramiranju limitirajućih uvjerenja o tome da nismo dovoljno vrijedni, postavljanju zdravih granica u odnosima, opraštanju sebi za neuspjehe iz prošlosti, te jačanju osjećaja sopstvene vrijednosti može mnogo pomoći rad s dobrim life coach-em i psihoterapeutom.

Razmislite kako biste tretirali osobu u vašem životu koju uistinu vrednujete (cijenite) i poštujete. Zatim, razmislite da li tako tretirate i sebe? Da li vas drugi ljudi u vašem životu cijene i poštuju dovoljno? Vjerujete li da ste vrijedni poštovanja, uspjeha, obilja i ljubavi? Imajte na umu da ako vi ne vrjednujete (cijenite) sebe dovoljno, neće vas dovoljno cijeniti ni drugi.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.