Savjeti za oporavak kose nakon ljeta

by | 17 Septembra, 2017

Nakon izlaganja suncu i morskoj vodi, kao i bazenskom hloru, vašoj kosi je potrebno više pažnje i njege, a ovi tretmani mogu značajno pomoći. Od prekomjernog izlaganja suncu kosa blijedi, a pod uticajem morske soli i hlora gubi elastičnost, te postaje suha i lomljiva. Upravo zbog toga je kraj ljeta idealno vrijeme za tretmane koji će je nahraniti i vratiti joj sjaj i zdrav izgled. Nekoliko savjeta će vam pomoći da je oporavite u nekoliko koraka.

Foto: Thinkstock

Za početak, vašoj kosi bi prijalo dubinsko pranje, a ovaj tretman je najbolje uraditi u frizerskom salonu. Boju je poželjno obnoviti prelivom obogaćenim hranjivim sastojcima koji će joj vratiti sjaj i bujnost. Odličan izbor u ovom slučaju su i farbe bez amonijaka koje njeguju i oporavljaju dlaku. Da biste što duže održali sjaj boje pri svakom pranju kose u regenerator dodajte malo maslinovog ulja.

S obzirom na to da kosa ljeti brže raste, bilo bi dobro i da je malo skratite. Da bi dobila novu formu i podigla se iz korjena, biće dovoljno da ošišate samo ispucale vrhove. Možda je kraj ljeta i odličan trenutak da promijenite frizuru. Najbolje je da se posavjetujete sa frizerom koji oblik vam pristaje. Kada je riječ o trendovima, i dalje su vrlo aktuelne bob i asimetrične frizure u različitim dužinama.

Pakovanje kose ne morate da radite u salonu. Možete i sami da napravite masku koja će je savršeno nahraniti. U tome vam mogu pomoći različita ulja u kombinaciji sa medom ili žumance pomiješano sa pireom od paradajza.

Kosi možete da vratite sjaj i pomoću preparata koji su namijenjeni za njegu kose poslije sunčanja – mogu se naći u vidu spreja ili kreme. Veoma dobar efekat dobićete i sa ampulom za njegu kose koja obnavlja strukturu vlasi i hrani je iznutra.

Izvor: lepotaizdravlje.rs