Fibermaxxing – novi trend u ishrani o kojem priča cijeli svijet

by | 21.10.2025
Fibermaxxing - novi trend u ishrani o kojem priča cijeli svijet

U današnje vrijeme vrlo često čujemo nove pojmove o zdravim načinima ishrane a trenutno sve više pažnje privlači Fibermaxxing.

Fibermaxxing je pristup ishrani koji podrazumijeva maksimalno povećanje unosa dijetetskih vlakana, a sve s ciljem boljeg varenja, jačeg imuniteta i veće energije.

Šta je fibermaxxing?

Fibermaxxing znači svjesno centriranje obroka oko namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće, mahunarke, cijela zrna, sjemenke i orašasti plodovi). U ovoj ishrani cilj je da se dostigne ili čak premaši preporučeni dnevni unos vlakana – za odrasle otprilike 25-35 g dnevno, u nekim slučajevima čak i više. Fokus je na dodavanju što više raznovrsnih biljnih namirnica.

Zašto su vlakna ponovo u fokusu?

Prednosti unosa što više vlakana su brojna – promovišu zdravu mikrofloru crijeva, pa tako služe kao „hrana“ probiotičkim bakterijama. Kada se fermentišu u debelom crijevu, proizvode se kratkolančane masne kiseline koje doprinose imunosnom sistemu i smanjenju upale.

Vlakna pomažu pri varenju i redovnim stolicama, održavanju krvnog šećera i holesterola. Studije ukazuju da veći unos vlakana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, tip 2 dijabetesa, pa čak i određenih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva. Također, ovaj način ishrane pomaže pri kontroli apetita: Vlakna daju osjećaj punoće i mogu pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija.

Plan obroka osobe koja praktikuje fibermaxxing – stil života:

Fibermaxxing - novi trend u ishrani o kojem priča cijeli svijet

Arx0nt/Getty Images Plus

  • Jutro: Zobena kaša sa chia i lanenim sjemenkama uz bobičasto voće (maline,borovnice)
  • Međuobrok: Šaka orašastih plodova + polovina jabuke sa korom
  • Ručak: Salata s pečenim slatkim krompirom, crvenim kupusom, leblebijama, integralnom tjesteninom ili ječmom, sa sjemenkama bundeve
  • Večera: Ljuta supa od leće sa špinatom, integralni hljeb i avokado
  • Snack: Humus sa štapićima mrkve i celera ili pržene leće kao zamjena za „čips“.

Svaki obrok ima cilj da ponudi kombinaciju raznovrsnih vlakana – insolubnih (korice voća, integralna zrna) i solubilnih (zob, mahunarke) – jer je kombinacija vlakana uvijek korisnija.

Fibermaxxing – na šta obratiti pažnju

Kao i kod svakog trenda, postoje i određena upozorenja:

Ako povećate unos vlakana prebrzo, možete imati gasove, nadimanje, grčeve, pa čak i osjećaj neprijatnosti. Potrebno je piti više vode jer vlakna apsorbuju vodu, pa ako ne pijete dovoljno možete imati konstipaciju.

Kod nekih zdravstvenih stanja (kao što su aktivni oblik ileusa, divertikulitis ili ozbiljni problemi sa crijevima) možda nije preporučeno unositi puno vlakana bez stručnog savjeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZOE | Science & Nutrition (@zoe)

Maxxing u smislu „što više – to bolje“ nije uvijek pravi put. Cilj je raznovrsnost i stabilan unos, a ne ekstremno pretjerivanje. Pri visokom unosu vlakana može se smanjiti apsorpcija nekih minerala (željezo, cink) ako se ne vodi računa, pa svakako obratite pažnju na to i ne preskačite redovne nalaze krvi.

ljepotaizdravlje.ba

vaaseenaa/Getty Images Plus