
Zašto bi bijeli luk trebao biti dio vaše ishrane?
Bijeli luk je više od svog jedinstvenog okusa i mirisa. Ovaj moćni sastojak iz vaše ostave nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući snažnim h...
Nutricioniste preporučuju raznovrsnu ishranu čiji je sastavni dio i voće, a dobro je je znati koje je to najzdravije i najbolje voće za konzumiranje.
Voće je među najzdravijim namirnicama koje možete jesti, bilo da ga konzumirate samostalno, dodajete u smoothie ili ubacujete u zelene salate. Osim toga, voće je i vrlo ukusno, naročito ako je sezonsko.
Iako su male, borovnice su prepune zdravstvenih koristi. One su jedno od najbogatijih po nutritivnim vrijednostima. Njihova plava boja dolazi od antocijanina, biljnih jedinjenja koja imaju protivupalna svojstva.
Borovnice također sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i vitamin C koji podržava zdrav imunološki sistem i poboljšava zdravlje kože.
Kako jesti:
Banane ne samo da su svestrane i povoljne, već su i bogate vlaknima. Vlakna su ključna za podršku varenju i balansiranje nivoa šećera u krvi, dok je kalijum potreban za smanjenje krvnog pritiska. Kalijum je također elektrolit koji je važan za održavanje ravnoteže tečnosti.
Kako jesti:
Jagode su najbolje voće
Jagode su bogate vitaminom C. Samo jedna porcija, oko osam jagoda, sadrži više vitamina C nego jedna narandža. Ovo je značajno jer je vitamin C ključan za zdravlje imunološkog sistema i kože.
Također imaju visoke nivoe antioksidanata kao što su polifenoli i antocijanin, koji pomažu u zaštiti ćelija i tkiva.
Kako jesti:
Grejpfrut
Bogati su vitaminima C i A, pa grejpfrut spada među najbolje voće koje možete jesti. Pored toga, grejpfruti imaju visok sadržaj vode, do 91 odsto. To znači da konzumiranje grejpfruta može pomoći u povećanju unosa vode i podržati hidrataciju.
Kako jesti:
Da, tačno je – avokado je voće i jedno je od najboljih koje možete jesti. Bogat je zdravim mastima koje pomažu u regulaciji holesterola i nivoa šećera u krvi. Ove masti, zajedno sa vlaknima iz avokada, povećavaju osjećaj sitosti i podstiču osjećaj popunjenosti. Štaviše, avokado sadrži vitamine C, E i K, kao i antioksidante, folat i kalijum.
Kako jesti:
Aiselin82/Getty Images Plus