Vrijeme pripreme: 15 minuta Ukupno vrijeme: 20 minuta Broj porcija: 4
U ovoj hranjivoj frittati koristi se zamrznuta brokula zbog praktičnosti – budući da se čuva na vrhuncu svježine, svaka porcija pruža maksimalne nutritivne koristi. Tava prečnika 20 cm omogućit će deblje, zasitne kriške za doručak, dok neljepljiva površina olakšava čišćenje.
Sastojci:
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja (plus malo dodatno za serviranje)
U maloj tavi koja može ići u rernu, zagrijte maslinovo ulje i bijeli luk na srednjoj temperaturi dok ne zamiriše, otprilike 1 minut. Dodajte brokulu, začinite solju i biberom. Poklopite i dinstajte dok brokula ne omekša, 4 do 5 minuta.
Skinite poklopac i nastavite kuhati dok tečnost ne ispari, otprilike 30 sekundi. U međuvremenu, zagrijte rernu na gornji grijač.
Umutite jaja s čedar sirom, 1/4 kašičice soli i 1/8 kašičice bibera. Dodajte smjesu jaja u tavu i povremeno promiješajte dok se ne formiraju veći komadi i rubovi ne počnu stezati, oko 30 sekundi.
Premjestite tavu u rernu i pecite dok frittata ne naraste, postane zlatna i potpuno pečena, otprilike 2 minute. Ostavite da odstoji 5 minuta prije serviranja.
Poslužite frittatu s narezanom avokadom, krupnom morskom solju i malo maslinovog ulja.