Brza frittata sa brokulom

by | 27 Januara, 2025
Brza frittata s brokulom

Donosimo recept za jednostavan doručak – frittata s brokulom.

Ova brza i jednostavna frittata kombinuje brokulu i čedar sir za zasitan i hranjiv vegetarijanski doručak koji se priprema u trenu.

Frittata sa brokulom – recept

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 20 minuta
Broj porcija: 4

U ovoj hranjivoj frittati koristi se zamrznuta brokula zbog praktičnosti – budući da se čuva na vrhuncu svježine, svaka porcija pruža maksimalne nutritivne koristi. Tava prečnika 20 cm omogućit će deblje, zasitne kriške za doručak, dok neljepljiva površina olakšava čišćenje.

Sastojci:

  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja (plus malo dodatno za serviranje)
  • 1 kašika sitno sjeckanog bijelog luka
  • 280 g zamrznutih cvjetova brokule
  • 1/3 šolje naribanog zrelog bijelog čedara
  • So i biber po ukusu
  • 5 velikih jaja
  • Narezani avokado i krupna morska so za serviranje

Frittata sa brokulom – Priprema:

  1. U maloj tavi koja može ići u rernu, zagrijte maslinovo ulje i bijeli luk na srednjoj temperaturi dok ne zamiriše, otprilike 1 minut. Dodajte brokulu, začinite solju i biberom. Poklopite i dinstajte dok brokula ne omekša, 4 do 5 minuta.
  2. Skinite poklopac i nastavite kuhati dok tečnost ne ispari, otprilike 30 sekundi. U međuvremenu, zagrijte rernu na gornji grijač.
  3. Umutite jaja s čedar sirom, 1/4 kašičice soli i 1/8 kašičice bibera. Dodajte smjesu jaja u tavu i povremeno promiješajte dok se ne formiraju veći komadi i rubovi ne počnu stezati, oko 30 sekundi.
  4. Premjestite tavu u rernu i pecite dok frittata ne naraste, postane zlatna i potpuno pečena, otprilike 2 minute. Ostavite da odstoji 5 minuta prije serviranja.
  5. Poslužite frittatu s narezanom avokadom, krupnom morskom solju i malo maslinovog ulja.

ljepotaizdravlje.ba

Kshavratskaya/iStock/Getty Images Plus