Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?
Nova istraživanja otkrivaju da banane mogu smanjiti apsorpciju flavanola u smoothieju. Saznajte šta to znači, da li ih trebate izbaciti i koje su u...

Ako tražite namirnicu koja u isto vrijeme jača organizam, čuva probavu i daje dugotrajan osjećaj sitosti, odgovor se krije u zobi. Zdravstvene prednosti zobi su brojne – od snižavanja holesterola i stabilizacije šećera u krvi, do podrške zdravlju srca i olakšavanja mršavljenja.
Zbog svoje hranljive vrijednosti i svestranosti u kuhinji, zob se s pravom smatra jednom od najkorisnijih žitarica.
Zob je prirodni izvor složenih ugljikohidrata, proteina i vlakana. Već pola šolje suhih zobenih pahuljica sadrži oko 6 grama proteina, što je količina uporediva s jednim jajetom. Osim toga, zob je bogata vitaminima B kompleksa, željezom, magnezijem i cinkom. Upravo vlakna – posebno beta-glukan – zaslužna su za poboljšanje probave jer djeluju kao probiotik, hraneći dobre bakterije u crijevima i sprečavajući zatvor.
Beta-glukan iz zobi stvara gel u crijevima koji se veže za holesterol i pomaže njegovom izlučivanju. Na taj način snižava se nivo „lošeg“ LDL holesterola i jača zdravlje srca. Osim toga, zobena kaša pruža dugotrajan osjećaj sitosti, što je velika prednost za one koji žele izgubiti ili održati tjelesnu težinu. Redovno konzumiranje zobi tako doprinosi ne samo boljoj kontroli apetita nego i stabilnijem nivou šećera u krvi, što je važno i za osobe s dijabetesom tipa 2.
Topla kaša: sa svježim voćem, orašastim plodovima i malo meda.
Overnight oats: potopljena zob u biljnom mlijeku ili jogurtu preko noći, obogaćena chia sjemenkama i cimetom.
Granola i müsli: domaće varijante su najzdravije jer ne sadrže dodane šećere.
Zobeno brašno: idealno za palačinke, hljeb ili zdrave kolače.
Slane kombinacije: zob u kombinaciji sa jajetom, sirom ili povrćem za nutritivno bogat obrok.
bhofack2/Getty Images Plus