Beauty sleep – kako san utječe na ljepotu kože?

by | 21 Augusta, 2023

San za ljepotu definitivno nije isprazna floskula naših majki koje su nas pokušavale ranije ušuškati u krevet. I stručnjaci se slažu – ponekad čvrst i kvalitetan osmosatni san može više pomoći našoj koži nego skupocjeni serum

Dok spavamo „odrađujemo“ pet faza sna. Početna se odnosi na prvih 5 do 10 minuta, kada se umirujemo i tek uranjamo u san, u drugoj fazi snižava se tjelesna temperatura i otkucaji srca te tonemo u lagan san. Treću i četvrtu fazu karakterizira intenzivan, restorativan san. U tom nas je ciklusu spavanja teško probuditi, a ako nas probude, možemo se nekoliko minuta osjećati dezorijentirano. Posljednja, poznata kao REM faza sna ona je u kojoj najčešće sanjamo.

Spavanje manje od osam sati noću može dovesti do preranog starenja kože i uzrokovati ne samo natečene oči već i upalu na vašem licu.

Prema studiji koju je sproveo The Roial Societi Publishing, samo dvije noći lošeg sna mogu nekoga da učine manje privlačnim.

Beauty sleep nije mit

Dok spavamo, naša koža radi na tome da se popravi od bilo kakve štete koju je pretrpila tokom dana. Tokom sna naši hormoni stresa, zvani kortizon, snižavaju se, omogućavajući našem tijelu da se “popravi”. Ako ne spavate dobro, vaš kortizon će porasti, uzrokujući ravnotežu soli u vašem tijelu. Zbog toga se zbog lošeg sna često budimo sa natečenim očima i tamnim podočnjacima.

Postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo da bismo osigurali pristojan san svake noći. Ovo uključuje pridržavanje rasporeda spavanja, koji se sastoji od odlaska na spavanje i buđenja u isto vrijeme svakog dana, uključujući vikende. Uvjerite se da vrijeme između spavanja i buđenja bude najmanje osam sati kada je to moguće. Također bi trebalo da učinite da vaša spavaća soba bude što tamnija i tiša. Ograničavanje spavanja tokom dana i korištenje tog vremena za učešće u fizičkoj aktivnosti također vam može pomoći da imate miran san tokom noći.

Ispijanje vode i bolji san: Da li hidratacija utiče na kvalitet spavanja?

Mali kozmetički trikovi

Od kozmetičkih trikova, s obzirom na to da se koža tokom spavanja obnavlja i detoksicira, najvažnije je da bude besprijekorno čista. Želite li biti potpuno sigurni da ste temeljito uklonili sve nečistoće, iskušajte tzv. dvostruko čišćenje, ritual preuzet iz korejske njege. Prvi korak uključuje uklanjanje šminke i nečistoća tekućim odstranjivačima na bazi ulja, a drugi na bazi vode. Imate li suhu kožu, nakon čišćenja, nahranite je hidratantnom kremom.

Koža, naime, tokom noći gubi vodu i zato je, prema mišljenju nekih stručnjaka, važno nanijeti hidratantnu noćnu kremu. Ipak, preskočite li hidrataciju, ne brinite se. Holistički stručnjaci ionako tvrde da bi po noći kožu trebalo osloboditi slojeva preparata kako bismo joj dopustili da slobodno “diše”.

Mobiteli su krivac za loš san i siv ten

Ako prije spavanja na tabletu ili pametnom telefonu čitate vijesti ili skrolate po društvenim mrežama, taj ritual može biti krivac za vaš loš ten. Izloženost plavom svjetlu koje tijekom noći bliješti ne samo da odgađa i remeti san (jer utječe na lučenje melatonina), nego ometa i prirodni bioritam stanica kože.

Drugim riječima, obmanjujemo stanice kože tako da „misle“ da je dan. One ne ulaze u prirodni proces noćne obnove što, s vremenom, može rezultirati prerano ostarjelom kožom.

 

ljepotaizdravlje.ba

Getty