Gastro magija: Neno Svjetlanović otkriva kako spaja nauku, humor i domaće okuse

by | 31.07.2025
FOTO: DAMIR HODŽIĆ

Neno Svjetlanović otkriva kako spaja nauku, humor i domaće okuse u kuhinji te osvaja srca preko 200.000 pratilaca na Instagramu i TikToku.

Neno Svjetlanović, Zeničanin sa sarajevskom adresom, na društvenim mrežama poznatiji kao Neno Cooks, danas je jedan od najprepoznatljivijih kulinarskih kreatora u regiji. Na njegovim profilima, svaki video privlači stotine hiljada pregleda jer Neno ne nudi samo recepte, već autentičnu mješavinu domaće kuhinje, duhovitosti, eksperimenta i one iskrene energije zbog koje publika stalno dolazi po još. Njegov pristup je ličan, zabavan i često potpuno neočekivan, baš kao i odgovori koje nam je dao.

Po struci magistar kompjuterskih nauka, Neno nam je u razgovoru otkrio kako je zalutao u kuhinju i više se nikada nije vratio informatici. Gdje se sve skrivaju mirisi doma i zašto vjeruje da ljubav možda i jeste najljepša kad je poslužena topla, na tanjiru.

Kada je u pitanju kulinarstvo, da li biste rekli da je žena imala najveći uticaj na vaš izbor poziva?

Pa i ne nažalost. Moram biti iskren. Moja porodica nije imala neku strast prema kuhanju. Svi su zapravo kuhali jer je bilo potrebe da kuhaju. Ekstremna ljubav prema hrani i zavisnost o kuhanju i praćenju kulinarskog sadržaja nastala je sa mnom, što se moje porodice tiče.

Koja je žena u vašem životu bila ta koja vam je pružila najveću podršku?

Kao i uvijek – mama. Iako bi se moglo reći da je baka ta koja je najviše kuhala, i čije sam recepte volio, te ujedno najveća zvijezda mog kanala među mojim pratiocima. Mama je bila ta koja je podržavala ono što radim, a baka je s druge strane veliki protivnik toga da magistar kompjuterskih nauka pravi budalu od sebe pred kamerom (smijeh).

Počeli ste kuhati vrlo mladi. Možete li se prisjetiti prve pohvale koja vam je značila i možda vas pogurala da nastavite?

Prva pohvala je kada je moj očuh pojeo punu tepsiju keks-torte, koja je bila prvi kolač koji sam napravio u životu. Bilo mi je oko osam godina. Meni je od pune tepsije kolača ostala samo jedna kockica, ona prva degustacijska do koje sam došao kada je kolač bio gotov.

Mnogo je poznatih muškaraca kuhara, ali koga biste izdvojili kada su žene u pitanju?

Nigela Lawson. Iz očiglednih razloga. Nemam pojma kako žena uopšte kuha inače.

Po struci ste informatičar. Imaju li kulinarstvo i informatika neke zajedničke crte?

Da, jer je kuhanje s naučne strane čista fizika i hemija. Gdje ima fizike i hemije, ima i dosta logike i kalkulacija kao i u informatici. Pristup kuhanju s naučne strane često mi pomogne da uspješno realizujem svoje ideje.

Fokusirani ste na domaća jela i lokalne sastojke, ali ne bojite se ni eksperimentisanja. Šta je najneobičnije što ste ikada kuhali?

Naravno, obožavam uklopiti domaće sastojke kao alternativu nekim poznatim stranim jelima. Počevši od italijanskih pa sve do azijskih. Imamo veoma kvalitetne sireve i ostale namirnice i vrlo lako možemo parirati onim uvoznim koje su svakako mnogo skuplje. Tako bih izdvojio pastu karbonaru koju sam radio s Dubiozom Kolektiv i poznatim italijansko-bosanskim reperom Doppelgangerom gdje smo umjesto guancialea koristili stelju, a umjesto pecorina livanjski sir.

Koliko vam je važan vizuelni izgled hrane. Jeste li od onih koji jedu očima?

Da, volim i cijenim vidjeti lijepo jelo i ponosan sam ako moje jelo ispadne lijepo iako mi estetika nije jača strana. Kao što ne znam da slikam, tako ne znam ni da složim estetski savršeno jelo kao što to kuhari u fine diningu znaju.

Koliko pažnje posvećujete nutritivnoj vrijednosti jela koja pripremate?

Vrlo malo, posebno kada kuham drugima ili za klip. Tada žrtvujem nutritivnu vrijednost i kalorije kako bi moje jelo bilo što ukusnije. Na nutritivnost jedino ponekad pazim kad hranim samog sebe.

Imate li neki svoj signature recept, jelo koje najbolje predstavlja vaš stil kuhanja?

Cheeseburek – napredna verzija mog bureka sa sirom gdje sam u jednoj piti pomiješao i meso i sir. Cheeseburek je zapravo nešto što često radim – skrnavim postojeće poznato jelo ali je urađeno na veoma kompleksan i balansiran način tako da je konačni rezultat bio fenomenalan.

Kažu da ljubav ide kroz želudac. Slažete li se s tim?

Pa očigledno onima kojima je najbitnije da im supruga dobro kuha. Ako njima ljubav ne ulazi kroz želudac onda imamo problem (smijeh). Meni to toliko nije bitno, sve je do osobe i karaktera iako je kuhanje jedna prelijepa socijalna aktivnost preko koje ljudi mogu da se zbliže.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neno Svjetlanovic (@nenocooks)

ljepotaizdravlje.ba Razgovarala: Ilma Jakubović Rafuni

Damir Hodžić