Psiholog Vanja Tolj: Kako prepoznati rane znakove nasilja i na vrijeme potražiti pomoć
Razgovor s psihologom Vanjom Tolj o uzrocima femicida, ranim signalima nasilja i sigurnim koracima za pomoć ženama koje trpe nasilje. Tragedija k...

Neno Svjetlanović otkriva kako spaja nauku, humor i domaće okuse u kuhinji te osvaja srca preko 200.000 pratilaca na Instagramu i TikToku.
Neno Svjetlanović, Zeničanin sa sarajevskom adresom, na društvenim mrežama poznatiji kao Neno Cooks, danas je jedan od najprepoznatljivijih kulinarskih kreatora u regiji. Na njegovim profilima, svaki video privlači stotine hiljada pregleda jer Neno ne nudi samo recepte, već autentičnu mješavinu domaće kuhinje, duhovitosti, eksperimenta i one iskrene energije zbog koje publika stalno dolazi po još. Njegov pristup je ličan, zabavan i često potpuno neočekivan, baš kao i odgovori koje nam je dao.
Po struci magistar kompjuterskih nauka, Neno nam je u razgovoru otkrio kako je zalutao u kuhinju i više se nikada nije vratio informatici. Gdje se sve skrivaju mirisi doma i zašto vjeruje da ljubav možda i jeste najljepša kad je poslužena topla, na tanjiru.
Pa i ne nažalost. Moram biti iskren. Moja porodica nije imala neku strast prema kuhanju. Svi su zapravo kuhali jer je bilo potrebe da kuhaju. Ekstremna ljubav prema hrani i zavisnost o kuhanju i praćenju kulinarskog sadržaja nastala je sa mnom, što se moje porodice tiče.
Kao i uvijek – mama. Iako bi se moglo reći da je baka ta koja je najviše kuhala, i čije sam recepte volio, te ujedno najveća zvijezda mog kanala među mojim pratiocima. Mama je bila ta koja je podržavala ono što radim, a baka je s druge strane veliki protivnik toga da magistar kompjuterskih nauka pravi budalu od sebe pred kamerom (smijeh).
Prva pohvala je kada je moj očuh pojeo punu tepsiju keks-torte, koja je bila prvi kolač koji sam napravio u životu. Bilo mi je oko osam godina. Meni je od pune tepsije kolača ostala samo jedna kockica, ona prva degustacijska do koje sam došao kada je kolač bio gotov.
Nigela Lawson. Iz očiglednih razloga. Nemam pojma kako žena uopšte kuha inače.
Da, jer je kuhanje s naučne strane čista fizika i hemija. Gdje ima fizike i hemije, ima i dosta logike i kalkulacija kao i u informatici. Pristup kuhanju s naučne strane često mi pomogne da uspješno realizujem svoje ideje.
Naravno, obožavam uklopiti domaće sastojke kao alternativu nekim poznatim stranim jelima. Počevši od italijanskih pa sve do azijskih. Imamo veoma kvalitetne sireve i ostale namirnice i vrlo lako možemo parirati onim uvoznim koje su svakako mnogo skuplje. Tako bih izdvojio pastu karbonaru koju sam radio s Dubiozom Kolektiv i poznatim italijansko-bosanskim reperom Doppelgangerom gdje smo umjesto guancialea koristili stelju, a umjesto pecorina livanjski sir.
Da, volim i cijenim vidjeti lijepo jelo i ponosan sam ako moje jelo ispadne lijepo iako mi estetika nije jača strana. Kao što ne znam da slikam, tako ne znam ni da složim estetski savršeno jelo kao što to kuhari u fine diningu znaju.
Vrlo malo, posebno kada kuham drugima ili za klip. Tada žrtvujem nutritivnu vrijednost i kalorije kako bi moje jelo bilo što ukusnije. Na nutritivnost jedino ponekad pazim kad hranim samog sebe.
Cheeseburek – napredna verzija mog bureka sa sirom gdje sam u jednoj piti pomiješao i meso i sir. Cheeseburek je zapravo nešto što često radim – skrnavim postojeće poznato jelo ali je urađeno na veoma kompleksan i balansiran način tako da je konačni rezultat bio fenomenalan.
Pa očigledno onima kojima je najbitnije da im supruga dobro kuha. Ako njima ljubav ne ulazi kroz želudac onda imamo problem (smijeh). Meni to toliko nije bitno, sve je do osobe i karaktera iako je kuhanje jedna prelijepa socijalna aktivnost preko koje ljudi mogu da se zbliže.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Damir Hodžić