Film “Koncentriši se, baba” otvara večerašnje online izdanje 26. Sarajevo Film Festivala

by | 14 Augusta, 2020

Na online platformi ondemand.sff.ba večeras će biti otvoren 26. Sarajevo Film Festival, filmom “Koncentriši se, baba” bh. reditelja Pjera Žalice. Tradicionalno, prije početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Čast da vodi ceremoniju otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, pripala je bh. glumici Belmi Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas” koji će publika imati priliku pogledati u ovogodišnjem programu “U fokusu”.

Uloge u filmu koji će otvoriti ovogodišnje izdanje SFF-a ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane  Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film – nakon filmova GORI VATRA (2003) i KOD AMIDŽE IDRIZA (2004). Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje SFF-a biće u potpunosti održano u online formatu, a ondemand.sff.ba biće centralno mjesto za sve filmove, programe i sadržaje 26. Sarajevo Film Festivala, ne samo za publiku u Bosni i Hercegovini, već i za ljubitelje filma u regionu i svijetu.

Prijavom na ondemand.sff.ba imate priliku gledati najnovije filmove iz domaće, regionalne i svjetske produkcije na svom uređaju. Zahvaljujući festivalskoj online platformi, publika ima priliku doživjeti posebno filmsko iskustvo u društvu i na lokaciji koju sami izaberu. Putem ove platforme gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala takmičit će se 49 filmova.

26. Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. avgusta 2020.

Tekst i foto: PR 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.