LJ&Z i Avon: #SpeakOut protiv nasilja – Sunita Fišić

by | 23 Aprila, 2020

Nasilje nikada nije rješenje, za bilo šta, nad bilo kim. Ne postoji opravdanje i ne smije se dešavati, ali nažalost praksa ne prati teoriju i zato danas imamo mnogo slučajeva nasilja pogotovo nad ženama i djecom. Sigurne kuće su pune, njihove priče cijepaju srca, ali ono što ohrabruje jeste činjenica da mnoge od njih imaju sretan kraj.

2020. je godina i vrijeme je za #SpeakOut, progovaranje protiv nasilja i progovaranje s ciljem osnaživanja žena. U saradnji sa kompanijom Avon šaljemo još glasniju podršku ženskog osnaživanja, te zajednički stvaramo platformu za zagovaranje borbe protiv nasilja nad ženama #SpeakOut. U tome su nam se pridružile tri talentovane domaće ilustratorice – Sunita Fišić, Nataša Konjević i Sabina Cvjetković koje su na svoj umjetnički način i kroz inspirativne ilustracije podržale ovu zajedničku borbu protiv nasilja. Sve tri ilustracije će se po završetku projekta donirati Sigurnim kućama u BiH.

Prvu ilustraciju za #Speakout projekat uradila je bh. slikarka i street art umjetnica Sunita Fišić sa kojom smo tim povodom i razgovarali. 

Šta vam je bila vodilja kroz nastajanje ilustracije i općenito kakvu poruku ste željeli prenijeti?

Dok sam razmišljala o tome kako da predstavim ovu jako osjetljivu temu, fokusirala sam se na to da ilustracija treba pokazati oslobađanje od okova nemoći i nametnutih problema te da ilustracija treba predstavljati rješenje problema.

#SpeekOut ilustracija Sunite Fišić

Dio ste vrlo bitnog projekta, po vašem mišljenju koliko se na ovaj način može doprinijeti borbi
protiv nasilja nad ženama i djecom?

Mislim da je jako bitno dotaći se ovog problema, diskutovati o tome i ohrabriti sve osobe koje se nađu u ovakvoj situaciji da shvate da niko nema vlasništvo nad njihovim životom i da nasilje nije opcija. Ali rješavati problem, samo sa jedne strane nije potpuno rješenje. Ovaj problem može biti iskorjenjen samo na način da se obje strane edukuju o međuljudskim odnosima i odnosima prema svim živim bićima. Osvijestiti osobu koja je nasilna prema drugoj osobi može spasiti mnoge od istog. Nekoliko puta sam se našla u situaciji gdje sam svjedočila psihičkom ili fizičkom maltretiranju. Mnogi koji su se našli tu, odlučili su da ih se to ne tiče ili da to čak pojme normalnim i samim tim su podržali taj čin. Nisam šutila, nisam se držala po strani, niti ću to ikada činiti.

Pročitajte i… Ženski glas je važan, ženska priča je inspiracija #SpeakOut

Ne mogu a da vas ne pitam, kako vi provodite vrijeme u karantinu, jeste li disciplinovani i imate li nešto zanimljivo podijeliti sa nama kako da nam vrijeme prođe brže i kreativnije?

Karantin mi je dao prostora da čujem malo bolje sebe, da se fokusiram na ono što je bitno i da dam sebi vremena za duhovni rast. Zabavljam se radeći ono što najviše volim. Ilustracije na kojima radim u ovom periodu će biti vjerodostojan prikaz moje svijesti i podsvijesti. Radujem se sljedećoj izložbi.

O ilustraciji…

Rađena je akrilom na papiru i simbolično predstavlja buđenje svijesti, kao i izlaz iz bilo koje situacije u kojoj se žena može naći, a da ju sama nije birala, bilo da je riječ o nasilju u psihičkom ili fizičkom obliku. Ilustracija predstavlja ženu odlučnu da se bori za sebe i svoja prava, pa makar to značilo i potražiti pomoć kako bi sigurnija u sebe donijela odluku da razbije “kavez” u kojem se nalazi i da krene ka slobodi. Prvi korak je najbitniji jer on može da pokrene lavinu koja iza sebe ostavlja pustoš, ali i novo sunce na obzoru čistine.

Jedan od radova ove talentovane umjetnice…

I. Kunovac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.