Nestlé jača aktivnosti za očuvanje okoline u BiH

Nestlé u BiH udružuje snage s Udruženjem „Ruke“ i njihovim projektom Let's Do it BiH, a zajedno će provoditi aktivnosti usmjerene na edukaciju građana o važnosti brige za okolinu s naglaskom na smanjenje otpada od plastike, odgovorno korištenje vode i pravilno odlaganje otpada.

by | 24 Augusta, 2021

Saradnja počinje akcijom čišćenja u Sarajevu, gdje će i Nestlé uposlenici dati svoj doprinos. Vrhunac kampanje biće izložba otvorena za javnost ,”Čista umjetnost”. Posebnost je što
Nestlé stvara savezništva, te se aktivnostima za očuvanje okoline pridružuju i Nestlé partneri poput distributera i trgovačkih partnera.

Prema istraživanjima, svaki stanovnik BiH u prosjeku proizvede oko 350 kilograma otpada u toku godine. Potrebno je zajedničko djelovanje svih aktera kako bi pozitivni pomaci prema održivosti i boljitku planete bili vidljivi.

,,Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu koja dnevno u svijetu proda preko milijardu proizvoda. S tim dolazi i velika odgovornost prema zajednicama, ali i prema planeti. U potpunosti transformiramo svoje poslovanje prema održivosti – od nabavke sirovina, proizvodnog procesa, distribucije, pa do edukacije partnera i krajnjih potrošača. Inovacije s naglaskom na održivost poput SMARTIES, MAGGI Super Supa i NESCAFÉ dokaz su tome. Također, želimo inspirisati naše građane kako bi malim svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjena,“ istaknuo
je Milan Dukić, voditelj prodaje kompanije Nestlé za BiH.

Udruženje „Ruke“ od 2012. u sklopu internacionalnog projekta Let's Do It provodi lokalne volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća, u kojima je učestvovalo skoro 200.000 volontera i očišćeno je desetine hiljada tona otpada i zasađeno skoro pola miliona sadnica raznih vrsta drveća.
“Drago nam je što je kompanija Nestlé uvidjela problem koji ogromne količine otpada prave našoj životnoj sredini, te odlučila na originalan i kreativan način djelovati na svijest naših sugrađana i poslati poruku da otpad nije samo smeće, nego i jako važan i nedovoljno iskorišten resurs. Posebno
zadovoljstvo čini nam to što je ovako velika i uspješna kompanija potencijal za saradnju prepoznala upravo u Let's Do It-u, te ćemo na ovaj način zajedno napraviti uvertiru za globalnu ekološku akciju – Svjetski dan čišćenja”, poručili su ispred projekta “Let's Do It” u BiH.

Kompanija Nestlé se obavezala da će se do 2025. godine 100% ambalaže svih proizvoda moći reciklirati ili ponovo upotrijebiti, da će prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine, te da će do 2050. postignuti nultu stopu emisije stakleničkih plinova.

Pripremila: I. Kunovac/PROMO

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.