Otvorena izložba “Pejzaži duše, uma i srca” slikarice Alise Teletović

by | 5 Marta, 2021

U galeriji ULUPUBIH otvorena je izložba bh. slikarice Alise Teletović pod nazivom “Pejzaži duše, uma i srca” koja predstavljaa selekciju od 10-ak slika, kombinovane tehnike. Izložba će biti otvorena za javnost do 11. marta, a svi koji žele uživati u predivnim umjetničkim slikama mogu to učiniti svakim radnim danom od 10 do 18 sati. 

Kolekcija slika “Pejzaži duše, uma i srca”, savremene slikarice i grafičke dizajnerice, Alise Teletović, odražava razmišljanje da negdje duboko u nama, ispod granice svijesti, divljaju razni motivi i osjećanja, a uloga svjesnog Ja je, između ostalog, da sve njih uravnoteži. A kako, ako smo stalno u žurbi, u stresu i ne razvijamo svoj unutrašnji glas.

Alisa Teletović slika i stvara već 20 godina, kako u Australiji tako i u Evropi. “Mi smo tako krhki i dragocjeni. Kako je tehničko-naučni svijet rastao, tako je naš svijet postajao dehumanizovan. Čovjek se osjeća usamljenim u univerzumu zato što više nije povezan s prirodom, izgubio je svoje autentično i nesvjesno značenje. Moje slike su Nada, nada i briga o sebi, o radosti i osmijehu života, razdraganosti memorije i sjećanja prisutnosti nas samih u prirodi” – kaže slikarica.

Izložbu je svojim osvrtom otvorila Amra Zulfikarpašić koja se na kraju zahvalila slikarici na divnoj izložbi i podsjećanju na neka mnogo ljepša vremena. “Pred nama su pejzaži duše umjetnice Alise Teletović koje morate gledati vrlo pažljivo jer kad uronite u njih, čini se kao da djeluju na vas vrlo halucinantno. Kad sam ih ja prvi put vidjela odmah su me pozvali da zavirim, da istražim tu dušu zavodljivog stvaralaštva i neodoljivih elementa iz vremena takozvanog fantastičnog, posebnog, francuskog nadrealizma 50 godina, nama poznatog
drugog vala dvadesetog stoljeća. Ako bih ukratko htjela opisati prvi dojam, reka bih da Alisine slike imaju natruhu drugog vala dvadesetog stoljeća kad je umjetnost bila pokazatelj unutrašnjeg stanja duha i duše i bila svojim vizijama na korak ispred publike. Kada sam prvi put vidjela Alisine slike pobudile su mi davna sjećanja na vrijeme kad smo bili čistih duša, sposobni da uranjamo u razne svjetove mašte puni očekivanja bajkovitog života koji je pred nama u koji treba samo da u uđemo i krećemo se prostranstvima boja i oblika, opijeni željom za umjetnošću koja je bila prava i čista ljubav i jedina uzvraćala, čak i samo svojim postojanjem.”

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na društvenim mrežama, te na zvaničnoj
web stranici: http://www.alisateletovicartist.com kao i www.michica.com.

 

Pripremila: I.K.

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.