Zbog pandemije mogao bi se povećati broj maloljetničkih brakova

by | 11 Marta, 2021

Pandemija korona virusa poremetila je cijeli svijet u svakom pogledu, a velike posljedice sigurno će ostaviti i na najsiromašnijim zemljama posebno kada su u pitanju prava žena, odnosno djevojčica. Brakovi djevojčica mlađih od 18 godina posljedica su više faktora povezanih s krizom covida-19, ponajprije zatvaranja škola, pogoršanja ekonomskih uslova, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava UN-ov fond za djecu.

– Covid-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milione djevojčica. Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloljetničkim brakovima – rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, u nedavno objavljenom saopštenju.

Pandemija tako prijeti da će zaustaviti napredak ostvaren u proteklom desetljeću u kojemu je stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica pala s 25 na 20 posto, što znači da 25 miliona takvih brakova nije sklopljeno.

– Moramo odmah poduzeti korake kako bi se umanjile posljedice (pandemije) za djevojčice i za njihove porodice. Ponovnim otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama te primjenom zakona i primjerene politike, možemo pomoći da im se ne uništi djetinjstvo – istaknula je Fore.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da je 650 miliona djevojčica u svijetu stupilo u brak prije navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica u Nigeriji je 76 posto, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 posto, navodi UNICEF za prošlu godinu. Stopa vjenčanja maloljetnih dječaka šest puta je manja nego kod djevojčica.

24sata.hr

bdspn/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.