85 godina od rođenja Marylin Monroe

by | 31 Maja, 2011
Norma Jeane Baker Mortenson rođena je 1. juna 1926. u sirotištu u Los Angelesu, kao vanbračno dijete Gladys Pearl Monroe. Rasla je po hraniteljskim porodicama jer joj je majka imala ozbiljnih psihičkih problema. Sa 16 godina udaje sa za Jamesa Doughertyja i počinje da radi u fabrici padobrana jer joj prvi muž odlazi u rat. Tu je odmah primjećuje vojni fotograf David Conver koji joj predlaže saradnju. Norma mijenja imidž: skraćuje kosu, farba je u plavo i radi kao manekenka za kupaće kostime.
Ubrzo se razvodi i potpisuje ugovor sa filmskim studijom "20th Century Fox" i uzima umjetničko ime Marylin Monroe po glumici Marylin Miller sa kojom su je često upoređivali. Razočarana zaradom, ona tada izjaviljuje: "U Hollywoodu ti plaćaju 1000 dolara za poljubac, a 50 centi za dušu."
 
Ali bez obzira na novo umjetničko ime i novi imidž sexy plavuše, proboj u svijet filma nije bio nimalo lak. U početku je glumila u niskobudžetnim filmovima B klase, i to najčešće "glupe plavuše". 
Prvu veliku šansu dobija u filmu Johna Hustona ”Džungla na asfaltu" iz 1950. godine. Slijede filmovi ”Sve o Evi”, "Ne trudi se da kucaš" i komedija ”Majmunska posla". 
Popularni bejzbol igrač Joe DiMaggio zaljubljuje se tada u nju i njih dvoje se vjenčavaju, nakon čega slijede filmovi koji će joj donijeti svjetsku slavu – "Muškarci vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Nijagara" i "Rijeka bez povratka".
Sa uspjehom pojavljuju se i njene obnažene fotografije koje je snimao fotograf  Tom Kelly dok je još bila djevojka. Otkupljuje ih Hugh Hefner i u decembru 1953. godine objavljuje ih u prvom izdanju "Playboya". Komentarišući fotografije, Monroe je na pitanje novinara šta nosi u krevetu, provokativno odgovorila ”Chanel 5".
 
Prilikom snimanja kultne scene za film ”Sedam godina vjernosti" sa podignutom haljinom, DiMaggio joj priređuje ljubomornu scenu poslije koje se par razvodi, iako ostaju prijatelji do kraja života.
 
Marylin Monroe nije željela da je vječito prati glas glupe plavuše pa se upisuje u školu glume kod čuvenog Leeja Strasberga, što će uroditi plodom – za film "Autobuska stanica" snimljen 1956. godine biva nominovana za "Zlatni globus". Tu nagradu će dobiti 1959. godine za film ”Neki to vole vruće". 
Tada se upoznaje sa čuvenim piscem Arthurom Millerom za koga se tajno udaje 1956. godine. Zli jezici su ovaj nesvakidašnji par opisivali kao "spoj mesa i mozga". Malo je poznato da je M.M. daleko od toga da je bila "glupa plavuša".
Njeni omiljeni pisci bili su Dostojevski, Salinger, Bernard Shaw, a voljela je da sluša Franka Sinatru, Ellu Ficherald ali i Mozzarta i Beethovena.
 
Marylin očajnički pokušava da ostane u drugom stanju sa Millerom, ali bez uspjeha pa upada u depresiju iz koje izlaz traži u narkoticima i alkoholu, što je dovelo do kraha i trećeg braka.
 
Godine 1961. Huston snima film "Neprilagođeni" po scenariju Arthura Millera specijalno pisanog za nju. To će biti i posljednji film Clarka Gabela koji odmah po završetku snimanja doživljava srčani udar.
Godinu dana kasnije počinje da radi na filmu "Something Got to Give", ali snimanje se prekida zbog njenih neprestanih kašnjenja, raznih bolesti i zaboravljanja teksta.
 
Marylin Monroe je pronađena mrtva u svom domu u Los Angelesu 5. avgusta 1962. Zvaničo je saopšteno da je uzrok smrti prekomjerna doza tableta za spavanje, ali to će uvijek ostati misterija jer mnogi vjeruju da je CIA umiješana u njenu smrt zbog njene veze sa Kennedyjevima.