Natali Portman: Oskarovka i naučnica…

by | 3 Marta, 2011
Natali Portman, umjetnica gracioznog i pomalo krhkog izgleda, raskošnog glumačkog talenta koji je u nedjelju nagrađen Oskarom za glavnu žensku ulogu u naučnoj labaratoriji se osjeća kao kod kuće! Pripremanje rola lijepu glumicu nije omelo u sticanju znanja i fakultetske diplome.
Potraga za naučnim talentima u Americi se smatra za najprestižnije, najelitnije i najzahtjevnije takmičenje srednjoškolaca završnih godina, koje privlači sam krem mladih nadarenih naučnika. 
Finalisti i pobjednici tog takmičenja, u svom daljem usavršavanju, osvajali su najeminentnije nagrade. Među osvojenim odličjima ubraja se sedam Nobelovih nagrada za fiziku i hemiju, dvije Fildsove medalje za matematiku, kao i veliki broj priznanja Fondacije Mekartur. 
Sada, prvi put u 69 godina dugoj tradiciji može da se ubroji i dobitnik Oskara za glavnu žensku ulogu, jer je prelijepa Natali Portman, koja je 1990. godine stigla do polufinala takmičenja, podigla zlatnu statuu za ulogu Nine, mentalno nesigurne balerine, u ostvarenju Darena Aronofskog Crni Labud. 
Ali to nije sve. Dok je pronalazila način da iskoristi otpad u proizvodnji energije, i uspijevala da održi odličan uspjeh i maksimalan prosjek, Natali Šeršlag, poznatija kao Natali Portman, već je bila filmska zvijezda u usponu, igrajući rame uz rame sa Džulijom Roberts, Džekom Nikolsonom i Umom Turman u filmovima Vudija Alena, Tima Bartona i Lika Besona.
Otprilike u vrijeme kada je prihvatila jednu od glavnih uloga u trilogiji Ratovi zvezda igrajući kraljicu Amidalu, koja joj je donijela još veću popularnost u svijetu, otišla je na Univerzitet Harvard da studira psihologiju i otkrije tajne ljudskog nervnog sistema.
Profesor i mentor čuvene glumice na uglednom univerzitetu Ebigejl A. Berd ističe da je u svojoj karijeri imala privilegiju da predaje velikom broju nadarene djece, ali vrlo malo njih ima toliki intelektualni potencijal, bistrinu i predanost kao Natali.
Berdova napominje i da njena studentkica nikada nije bježala od svojih odgovornosti, niti je ikada tražila izuzeće od studentskih ili labaratorijskih dužnosti. 
Prema riječima profesorice Berd jedna od zanimljivih izjava Natali Portman bila je i potvrda njene skromnosti. 
„Čudno koliko ima ljudi na Harvardu koji izvode neverovatne stvari van učionice. Meni se samo posrećilo da se ljudima sviđa to što ja radim", priseća se Natalinih riječi profesorica Berd.