Gdje otputovati na porodični odmor ove zime? Top destinacije koje oduševljavaju djecu i roditelje
Otkrijte sedam čarobnih destinacija za idealan porodični zimski odmor i proslavu Nove 2026. godine. Od Alpa do Kariba - donosimo prijedloge gdje ov...

Upoznajte chefa Nermina Hodžića i njegov pristup edukaciji u školi kuhanja koja spaja znanje, radost i zdravu ishranu.
Ne kaže se bez razloga da najbolja hrana ne dolazi samo iz ruke, već i iz srca. A upravo takav pristup njeguje Nermin Hodžić, renomirani bosanskohercegovački kuhar, učitelj kulinarstva i osnivač prve privatne škole kuhanja Academia by Nermin Hodžić. Sa više od 25 godina iskustva, internacionalnim usavršavanjem i nizom prestižnih nagrada, Hodžić je nezaobilazno ime bh. gastronomske scene.
Njegov doprinos promociji domaće kuhinje, ali i modernim pristupima prehrani, prepoznat je ne samo kroz tanjire, već i kroz edukacije, radionice, te društveni angažman. Kao aktivni sudionik UNICEF-ovih projekata Škole prijatelji zdrave ishrane, Nermin s posebnom pažnjom prenosi znanje najmlađima, dok istovremeno kroz Academiu okuplja sve, od entuzijasta do profesionalaca, koji žele učiti, rasti i kuhati sa svrhom. U razgovoru za Ljepotu i zdravlje, otkriva šta je za njega zdrava ishrana, kako izgleda moderna begova čorba, ali i zašto je personalizacija mnogo više od trenda.
Moja strast prema kuhanju traje još od djetinjstva, ali sa različitim intezitetom. Vrlo rano sam počeo pripremati sebi obroke koje sam kasnije dijelio i sa drugima. Sreća na licu dragih osoba sa kojima sam zajedno dijelio obrok bila je dovoljna da strast prema kuhanju samo više ojača tokom godina. Shvatio sam da me kuhanje ne ispunjava samo zbog okusa, već zbog čitavog procesa pripremanja hane u kojem se miješaju kreativnost, pažnja i briga za druge.

Putujući i radeći na različitim mjestima shvatio sam da je tajna uspjeha u bilo kojoj branši pa tako i u kuharstvu i gastronomiji stalno učenje i usavršavanje. Godine iskustva i znanja su iza mene ishvatio sam da je pravi trenutak da se to znanje i iskustvo podijelisa drugima. Od same ideje do realizacije proteklo je pet godina.
Sam trenutak pokretanja Cooking Academie desio sena početku pandemije korona virusa što je na neki način uticalo na smjer i opredjeljenje za djelatnost kojom će se Academia kasnije baviti. Želio sam stvoriti prostor u kojem ljudi uče jer žele, jer istražuju, jer pokazuju strast prema kuhanju, jer se zabavljaju i to je naišlo na puno razumijevanje od samog početka.
Uvijek je to lagano jelo koje je bez pretjerano jakih okusa,ali treba da zadovolji i balansira nutrijente, boje, teksture i okuse. Naravno, uvijek se treba prilagoditi sezoni i raspoloženju. Volim kada hrana izgleda kao malo umjetničko djelo, a predstavlja radost i za tijelo, i za oči i za dušu.
U mojoj kuhinji uvijek su prisutni puter, jaja, maslinovo ulje, limun, sir, jogurt, povrće. Sa ovim osnovama mogu pripremiti jednostavan i ukusan obrok bez panike.

Tradicionalni recepti i jela su naša kulinarska DNK. Ne smijemo niti ih možemo zaboraviti, ali ih je potrebno prilagođavati. Na primjer, japrak radimo u cilindru od raštike dobijenom pomoću posebnih tehnikai punimo ih dimljenom pastrmkom iz domaćeg uzgoja. Sos se pravi od sarme, a dekoracija je čips od somuna i pjena od domaćeg kajmaka. Begova čorba je priča za sebe gdje se svaki segment odvoji i obradi na poseban način.
Sve to zatijeva posebnu vrstu serviranja kojem se u savremenom svijetu posvećuje posebna pažnja. Jer, serviranje hrane je oduvijek bio poseban ritual u kojem ljudi znaju da uživaju. Zadržavamo suštinu, ali mijenjamo forme i pristupe kako bismo ostali relevantni u vremenu kad ljudi sve više brinu šta unose.


Često se upotrebljava termin zdrava ishrana. Zdrava ishrana nije dijeta u pravom smislu te riječi. Hrana koju unosimo treba da bude u skladu sa našim životnim navikama, potrebama koje imamo, poslom koji obavljamo, bolestima koje imamo i sl.
Svako od nas ima organizam kojem odgovaraju različite prehrambene navike. Bitno je sebe i svoj organizam dovoljno poznavati kako bismo mogli odrediti šta je to od hrane što nam je potrebno i što nas čini sretnim i zadovoljnim. Npr. ljudi koje rade fizički teške i iscrpljujuće poslove trebaju unositi više proteina i ugljikohidrata kako bi tijelo moglo odgovoriti na teškoće kojima je izloženo tokom dana.
S druge strane npr. ljudi koji rade tzv. intelektualne poslove (IT, dizajn, profesori, i sl.) moraju izbaciti ugljikohidrate, trans masti, šećere i aditive, a više se fokusirati na svježe, cjelovite, neprerađene namirnice. Hrana može da nas ojačava ili iscrpljuje zato učimo kako da bude podrška, a ne teret.
Cooking Academia radi edukaciju kroz kurseve, kako amatere tako i profesionalce na mjesečnom i tromjesečnom nivou, edukaciju za ugostitelje, idividualna usavršavanja, tematske jednodneve radionice, team building radionice. Namijenjena je svima koji žele da kuhanje shvate kao pomoćni alat za kvalitetniji život, bilo da su početniciili profesionalci u potrazi za nadogradnjom znanja.
Osim edukacije Cooking Academia radi i različite vrste cateringa. Naš catering je jedinstven gastronomski doživljaj koji se dugo pamti. U ponudi su tri vrste cateringa: event catering, poslovni catering i smurt lunch catering. U zavisnosti od zahtjeva klijenta catering je moguće realizirati kao finger food, buffe, tanjir servis, live cooking station…

A

Consulting je, također, jedna od djelatnosti kojom se bavimo i zastupljeni smo širom BiH u tom smislu. Da li neko otvara novi ugostiteljski objekat ili želi poboljšati kvalitetu postojećeg objekta, tim Academie pruža sve vrste usluga u tom smjeru posvećujući se maksimalno uz raspoloživost svih mogućih resursa od osoblja do opreme.
Naša Academia pruža i usluge fine dininga koji predstavlja čarobno gastronomsko iskustvo koje treba doživjeti. Uvijek su to pažljivo birana jela u skladu sa određenom temom i zahtjevima klijenta. Osim menija sa impozantnim brojem slijedova, jedinstvenost našeg fine dininga je intimnost koju garantuje specifičan prostor Academie.
Kao ključna vrijednost našeg poslovanja je personalizacija što ne znači samo „prilagoditi jelovnik“. Ona znači slušati, razumjeti i odgovoriti na jedinstvene potrebe svakog klijenta s potpunom pažnjom, interesovanjem i posvećenošću.
Zašto je personalizacija za nas vrijednost, a ne usluga? Zato što vjerujemo da su najbolja iskustva rezultat znanja, empatije, kreativnosti i otvorenosti. Personalizacija je temelj našeg odnosa sa svakim klijentom. Bez nje, hrana ostaje samo proizvod, a s njom ona postaje gastronomski doživljaj.


Naši kursevi su dizajnirani za sve, bez obzira na godine, nivo znanja ili iskustvo. Radimo u malim grupama, sa podrškom u svakom trenutku. Kod nas nije važno znate li razliku između dinstanja i prženja, važno je da pokažete interesovanje i da želite da naučite. Na Academiji se kuha bez stresa, straha i opušteno.
Bilo da se radi o mjesečnom kursu ili profi edukaciji, plan rada uvijek je unaprijed pripremljen u dogovoru sa chefovima na Academiji.
Edukacija se započinje međusobnim upoznavanjem, potom upoznavanjem s temom i tehnikama kroz kratku prezentaciju, nakon čega slijedi praktični dio. Svi učesnici kuhaju samostalno, ali uz obavezno mentorstvo. Svaki susret završava zajedničkom degustacijom i diskusijom. Na kraju se to uvijek pretvori u čisti hedonizam. Ljudi nauče recepte, ali i uvijek i nešto o sebi.


Mandolina (rezač za ultra tanke rezove). Simbolizira disciplinu, finese i ozbiljnost pristupa. Morate joj pristupiti veoma ozbiljno zbog same njene prirode i funkcije koju obavlja. Uradit će za vas vrhunsku uslugu sa kojom postajete primijećen. Predstavlja idealnu metaforu za kuhara koji ne pušta detalje da prođu neopaženo. Nije posebno glamurozna, ali kao u životu često su najvažniji oni alati koje ne primijetimo dok ih ne zatrebamo.
Privatni arhiv