
Sok od mrkve: Najvažnije zdravstvene prednosti i usporedba sa cijelom mrkvom
Slatki sok od mrkve prava je nutritivna bomba. Ako volite slatkast i zemljani ukus mrkve, probajte napraviti sok od mrkve; to je sjajan način da ko...
Mali, ali moćni – ovi orašasti plodovi prava su nutritivna riznica. Benefiti badema su veliki i zato se trebaju naći u vašoj ishrani.
Bademi su izvanredna užina bogata vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima, koji mogu doprinijeti zdravlju srca, poboljšati varenje i pomoći u zaštiti od brojnih zdravstvenih problema. Također, sadrže antiinflamatorne nutrijente koji mogu smanjiti rizik od hroničnih oboljenja.
Bez obzira na to da li ih konzumirate sirove, dodajete u zobenu kašu, salatu ili smuti – bademi su jednostavan način da svakodnevno obogatite prehranu. Osim što su ukusni, nose brojne dobrobiti za zdravlje.
Jedna od najvećih prednosti badema jeste njihova visoka koncentracija zdravih masti – posebno mononezasićenih, koje pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola. Takve masti mogu sniziti “loš” LDL holesterol i podići “dobar” HDL, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, bademi su bogati antioksidansima poput vitamina E i flavonoida, koji doprinose obnovi ćelija i zdravlju krvnih sudova.
Zahvaljujući kombinaciji proteina, vlakana i zdravih masti, bademi vas mogu dugo držati sitima. Time se smanjuje potreba za dodatnim grickanjem i olakšava održavanje zdrave tjelesne težine. Studije su pokazale da svakodnevno konzumiranje oko 50 grama badema (dvije male šake) može pomoći nekim osobama u gubitku kilograma i dugoročnoj kontroli tjelesne mase.
Jedna porcija badema (oko 23 sirova zrna) sadrži:
6 grama proteina
4 grama vlakana
13 grama nezasićenih masti
Samo 1 gram zasićenih masti
Uz to, ova količina obezbjeđuje i:
50% dnevne potrebe za vitaminom E
6% kalcijuma
4% kalijuma
20% magnezijuma
Bademi sadrže riboflavin i L-karnitin – nutrijente koji mogu podržati zdravlje mozga i usporiti kognitivno propadanje. Istraživanje iz 2024. pokazalo je da starije osobe koje svakodnevno unose više od 11 grama orašastih plodova, uključujući bademe, imaju značajno manji rizik od smetnji u pamćenju.
Redovno konzumiranje badema može pozitivno uticati na mikrobiom, podstičući rast korisnih crijevnih bakterija. To može pomoći u očuvanju zdravlja probavnog sistema i smanjenju rizika od problema poput sindroma iritabilnog crijeva.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, bademi mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Zdrave masti koje sadrže pomažu koži da ostane hidrirana, elastična i otporna. Preliminarna istraživanja ukazuju na to da svakodnevno konzumiranje badema može smanjiti bore i poboljšati tonus kože – kod žena u postmenopauzi, primijećena su poboljšanja nakon 24 sedmice redovne konzumacije.
Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da bademi mogu pomoći u bržem oporavku mišića nakon vježbanja. Učesnici koji su osam sedmica svakodnevno jeli 2 unce badema (oko 56 grama), nakon fizičkog napora imali su manje oštećenja mišića, manje bola i bolju očuvanost mišićne snage u poređenju s grupom koja je unosila jednak broj kalorija iz druge vrste grickalica.
Iako u prodaji možete pronaći razne proizvode – od sirovih i pečenih badema do mlijeka, brašna i putera – stručnjaci preporučuju da prednost date cijelim, sirovim bademima. Oni sadrže najviše nutrijenata, jer se tokom pečenja može smanjiti količina nekih vitamina. Ipak, ako vam više prijaju pečeni bademi, i oni su i dalje odličan izbor.
Još bolja opcija? Klijani bademi. Kada se bademi potope u vodu i ostave da proklijaju, postaju lakši za varenje, a tijelo ih efikasnije apsorbuje. Ovaj proces smanjuje nivo fitinske kiseline – spoja koji može ometati apsorpciju nutrijenata – čime klijani bademi postaju odličan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje ishrane.
Iako je dobar izbor za osobe koje izbjegavaju laktozu, bademovo mlijeko je znatno siromašnije nutrijentima u odnosu na cijele bademe. Tokom proizvodnje gube se vlakna, proteini i zdrave masti, pa se njegova hranjiva vrijednost ne može porediti sa sirovim bademima.
Ako želite jednostavan, ukusan i prirodan način da unaprijedite zdravlje – svakodnevna konzumacija badema može biti odličan početak.
Mykola Sosiukin/Getty Images Plus