Umjetnost koja liječi: Kako artterapijom možete poboljšati fokus i opustiti um

by | 15 Aprila, 2024

Umjetnost je oduvijek bila jedan od metoda da se naša duša odmori i upozna sama sebe. Artterapija je relativno mlad pokret ali sa velikim učincima, donosimo vam nekoliko metoda kako da spojite svoju kreativnost, senzibilitet i mir

Priredio: Omar Zahirović

Artterapija je sve popularnija metoda koja koristi umjetnost kao sredstvo za poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti. Kroz kreativne aktivnosti poput slikanja, crtanja ili oblikovanja, ljudi mogu izraziti svoje emocije, smanjiti stres i razviti dublje razumijevanje sebe. Ova terapija pomaže ljudima da se oslobode negativnih misli i osjećaja te pronađu unutarnji mir. Artterapija je pristupačna i korisna za sve uzraste i ne zahtijeva umjetničko iskustvo.

Bez obzira na to jeste li umjetnik ili ne, artterapija može biti inspirativna i efikasna. Neke metode artterapije na svom samom kraju djeluju i jako motivirajuće. Upoznate sebe iz drugog ugla. Onog umjetničkog i shvatite da se zapravo iz vaših emocija razlilo novo umjetničko djelo koje govori samo vama specifičnim jezikom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carmelina | sculptor (@carms.clay)

Ova terapija može biti i vođena, ali isto tako možete i sami istražiti načine kroz koje uživate i opuštate se. Pored toga ova terapija se naziva i ekspresivna, i prihvatljiva je u svim dobnim skupinama. Žene, muškarci, djeca – nema pravila, osim jednog. Opustite se i odaberite vama naprihvatljiviju metodu koju nudimo u nastavku.

#1 Slobodno slikanje

Slobodno slikanje je tehnika artterapije koja vam omogućava da istražite svoju kreativnost bez ikakvih ograničenja. Ova metoda vam pruža slobodu da izrazite svoje emocije i oslobodite svoju maštu na platnu. Kada se prepustite slobodnom slikanju, nema pravila ni očekivanja. Samo se prepustite toku boja i oblika, dopustite da vaša ruka vodi četkicu i pustite da slika nastaje spontano. Ovo je prilika da se izrazite na način koji riječima ne možete.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gregory Logan Dunn (@gregorylogandunnart)

Slobodno slikanje može biti oslobađajuće iskustvo koje vam pomaže da se povežete sa svojim unutarnjim svijetom. Kroz boje, linije i teksture, možete izraziti svoje najdublje emocije, bez obzira jeste li sretni, tužni, uzbuđeni ili frustrirani. Ova tehnika vam omogućava da izbacite sve što vam je na srcu na platnu, stvarajući tako prostor za oslobađanje i iscjeljenje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Galleri Lene Pollestad 🎨 (@galleri_lene_pollestad)

Slobodno slikanje takođe može biti izvor inspiracije i kreativnosti. Kada se prepustite bez ograničenja, možete otkriti nove ideje, oblike i motive koji će vas iznenaditi. Ova tehnika vam omogućava da istražujete svoje umjetničke vještine i da se igrate sa različitim tehnikama i materijalima. Nemojte se brinuti o tome kako će izgledati krajnji rezultat. Slobodno slikanje je više o procesu nego o samom djelu.

#2 Mandele

Sve što vam treba je papir, olovka ili bojice i malo vremena. Udobno se smjestite, udahnite duboko i počnite crtati. Počnite s jednostavnim oblikom u sredini i polako širite svoje crteže prema van. Igrajte se s bojama, dodajte detalje i dozvolite svojoj kreativnosti da slobodno teče.

Dok crtate, osjetit ćete kako vas umirujući ritam linija i oblika preplavljuje. To je trenutak kada se povezujete sa svojim unutarnjim mirom i osjećate kako se stres i brige polako povlače. Crtanje mandala je poput meditacije u pokretu – pruža vam priliku da se fokusirate na trenutak i pronađete harmoniju u svijetu koji je često haotičan. Takođe, postoje i već gotove bojanke koje su ispunjene crtežima, a na vama je da ih obojite i uploviti u meditaciju koja je obojena vašim emocijama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tanu✨ (@my.creativity_09)

#3 Ekspresivno pisanje

Ova tehnika najviše pomaže kada su u pitanju frustracije i nervoze. Otvorite svoj notes i počnite pisati. Možete krenuti prvo sa nekoliko riječi, iz njih izvedite rečenicu i nastavite pisati svoje misli. Refleksivno bez mnogo razmišljanja o samoj stilistici. Prepustite se bjelini papira i iznesite svoje emocije. Možete pisati o vašem teškom danu ili periodu kroz koji prolazite. Nema granica i dozvolite sebi da budete iskreni. Praksa je pokazala da često ekspresivno pisanje se razvije i u neki vid dnevniku gdje možete redovno imati male razgovore sa svojim mislima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @mothaimot.dn

#4 Modeliranje glinom

U ovoj tehnici vaše ruke postaju alat. Dokazano je ranije da rad rukama povećava fokus i koncentraciju. Često zbog turbulentnog vremena izgubimo fokus i zaboravimo povrat sebi. Modeliranje glinom može se uzeti kao tehnika kojom postižemo upravo tu vrstu koncentracije. Odvojite neko vrijeme i pokušajte napraviti nekoliko figurica ili možda predmet koji će imati višu namjenu. Naravno, ova aktivnost može uključiti i najmlađe, te da skupa provedete kreativne trenutke. Ukoliko izradite predmet koji ima i funkcionalnu sferu u tom momentu javlja se i lična satisfakcija koja budi emociju zadovoljstva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carolanne (@dodgecarolanne)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carmelina | sculptor (@carms.clay)

Vlasnica bloga Ljepota čitanja donosi prijedloge knjiga koje nećemo ispuštati iz ruku

 

 

 

.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram