Bicikliranje: 7 prednosti aktivnosti na kojoj će vam biti zahvalno tijelo, ali i novčanik

by | 12 Septembra, 2022

Mnogo je razloga zašto je bicikliranje bolje od vožnje automobila ili vožnje javnim prijevozom, a da je to istina, potvrđuje sve veći broj biciklista i biciklističkih staza.

Bicikliranje je jedan od najlakših načina da u svoju dnevnu rutinu uklopite neku aktivnost jer je, između ostalog, i oblik prijevoza. Osim toga, bicikliranje štedi novac, dovodi vas u formu i pomaže okolišu.

Ako razmišljate o pridruživanju “biciklističkoj porodici” ili se samo želite podsjetiti zašto volite bicikliranje, pročitajte 7 razloga zbog kojih je dobro voziti bicikl.

Bicikliranje poboljšava mentalno stanje

Istraživanja su pokazala da ruku pod ruku s fizički aktivnim životom ide i dobar osjećaj postignuća. Biciklizam je kombinacija fizičke aktivnosti s uživanjem na otvorenom. Osim toga, solo vožnje su vrijeme koje možete iskoristiti za procesuiranje eventualnih briga i problema, a možete se voziti i s drugim ljudima te tako širiti svoj društveni krug.

(P)ostanite fit

Jednostavna formula za gubitak težine jeste to da potrošnja kalorija mora biti veća od njihovog unosa, a bicikliranje je aktivnost koja sagorijeva kalorije, i to njih otprilike između 400 i 1000 po satu, ovisno o intenzitetu vožnje. Ako se hranite zdravo, spavate dovoljno i još biciklirate, kilogrami bi trebali nestajati.

Pročitajte i… Znate li da je ples najbolja vježba za vaše tijelo?

 

Ne treba vam novac za gorivo

Još jedna u nizu prednosti bicikla je ta što praktički nemate nikakvih troškova, za razliku od automobila kojemu je potrebno gorivo da bi se pokrenuo. Uz bicikliranje pokrećete vlastito tijelo, trošite kalorije i štedite novac koji biste inače potrošili na gorivo.

Ušteda vremena

Biciklom ćete u vrijeme velikih gužvi vrlo često na posao stići prije nego automobilom. Osim na vremenu i živciranju u kolonama, vožnjom bicikla uštedjet ćete i na gorivu, odnosno novčanik će vam biti zahvalan.

Navigacijske sposobnosti

U današnjem svijetu navigacija i Googleovih karti, nije loše ponekad pokušati izoštriti prirodni osjećaj za smjer. Izlazak na vožnju biciklom možete iskoristiti za istraživanje staza i za rad na svojoj sposobnosti mapiranja.

Bolji san

Ništa novo nećemo napisati kada kažemo da ćete bolje spavati ako se izmorite, a bicikliranje je dobar način da do toga dođe.

 

ljepotaizdravlje.ba

Maksym Belchenko / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.