Boravak na moru je zdrav, a evo i zašto…

by | 12 Avgusta, 2021
Boravak na moru je zdrav

Boravak na moru je zdrav, to smo dosad mnogo puta čuli. Ali zašto? 

Prema brojnim istraživanjima, boravak na moru ima brojne benefite po naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ovo je najbolji lijek za nervozu, anksioznost i stres. Osim što se psihički osjećamo bolje, more liječi neke probleme s kožom, a pomaže nam i da sagorimo kalorije. Evo kako nam sve more pomaže.

Boravak na moru je zdrav, evo i zašto

Voda

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izdhan | 📷🇲🇻 (@ixxlhey)

Morska voda prepuna je minerala koji mogu da pomognu u liječenju kožnih oboljenja poput psorijaze i ekcema, kao i akni. Isto tako, slana voda ublažava iritaciju nosa, sinusitis i visoku temperaturu. Boravak na moru utiče i na pojačano lučenje hormona sreće – dopamina i serotonina.

Povjetarac

Povjetarac učestvuje u detoksikaciji tijela jer udisanjem morskog vazduha pluća punimo negativnim jonima. Na taj način jačamo imuni sistem. Uz to, negativni joni imaju antidepresivni efekat i pomažu da se izborimo s sezonskim afektivnim poremećajem.

Pijesak

Pijesak predstavlja prirodni piling. Samim tim, boravak na plaži čini naša stopala mekanijim. Isto tako, pomoću pijeska naše tijelo apsorbuje elektrone, što poboljšava naše zdravlje i usporava starenje. Topao pijesak pod stopalima umiruje. A uz sve to, hodanje plažom, budući da je malo otežanije, nam pomaže da sagorimo kalorije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝔼𝔻𝕀𝕋ℍ (@edi.strzelec)

Pročitajte i… More kao teretana- iskoristite otpor pijeska i vode

Zvuk

Zvuk talasa umiruje um, jača mozak i kognitivne sposobnosti. Uz sve to, ima efekat meditacije na cijelo naše tijelo.

Boja

Studije su pokazale da osobe koje žive pored mora manje su izložena stresu. Prema istraživanjima, postoji veza između zdravlja i plave boje vode i neba. Generalno, plava boja umiruje i opušta. Stoga, plaža je idealno mesto ukoliko smo u potrazi za mirom i tišinom.

lepotaizdravlje.rs

Ridofranz / iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.