Bosonogo treniranje – da ili ne?

by | 27 Marta, 2023

Bosonogo treniranje je novi trend u fitness svijetu, ali da li se preporučuje? Otkrivamo  u nastavku

Iako smo potrošili čitavo bogatstvo na udobne patike za trening, izgleda da ćemo na treningu morati da ih skinemo! Naime, sve češće na društvenim mrežama nailazimo na trenere koji dižu tegove, rade vježbe i treniraju bosonogi.

Treniranje bez obuće – za i protiv

Kao što znamo, stopala imaju na hiljade nervnih završetaka i šalju signale tijelu, što omogućava da ono bolje razumije svaki pokret. Kada stimulišemo nerve na stopalima, bolje razumijemo način na koji stojimo i hodamo. A to na kraju utiče i na to kako se krećemo.

Vježbanje bosih nogu također utiče i na efikasniju aktivaciju mišića gluteusa i centralnog dijela tijela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lacee Lazoff (@laceelazoff)

Benefiti bosonogog treniranja

Bolji osjećaj za prostor

Samim tim što bosom nogom dotičemo podlogu za vježbanje, dobijamo bolju percepciju prostora. A time imamo i bolje preformanse prilikom samog vježbanja. Mozak se bolje povezuje s ostatkom tijela.

Jača i fleksibilnija stopala

Mišići stopala, prilikom vježbanja bez obuće, „tjeraju“ nas da stojimo uspravno i utiču na bolji balans. A jaka stopala su oslonac za cijelo tijelo. Vježbanjem bosih nogu jačamo mišiće stopala, postajemo mobilniji, imamo bolje držanje i stabilniji smo, kažu stručnjaci.

Veća svjesnost disbalansa

Kada vježbamo bez obuće, postajemo svjesniji svih slabosti u našem tijelu. Na primjer, prilikom čučnja, ukoliko smo bosi, shvatamo da li su nam slabija koljena, kukovi ili mišići nogu.

A ima li nedostataka?

Bosonogo treniranje nema nedostataka. Samo je važno da naučimo kako pravilno da koristimo stopala u određenim vježbama. Na primjer, prilikom preskakanja konopca, moramo da naučimo da se dočekamo tako da bude bezbolno.

 

ljepotaizdravlje.ba

Dmitry Belyaev / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.