Donosimo recept za šareni kuglof s bobičastim voćem i tahini pastom

by | 15 Oktobra, 2022

Šareni kuglof s bobičastim voćem i tahinijem nije teško pripremiti, a sjajan je desert za 12 slatkoljubaca

Sastojci:

Za tijesto:

  • Ulje za podmazivanje
    3 šolje (od 240 ml) brašna tipa 400, plus još malo za posipanje pleha
    1 kašika fino narendane limunove kore
    i 1/3 šolje limunovog soka (od 3 limuna)
    1 ravna kašičica sode bikarbone
    1 ravna kašičica soli
    160 g maslaca, sobne temperature
    2¼ šolje šećera
    ¾ šolje tahini paste
    6 velikih jaja, sobne temperature
    2 ½ šolje kupina, plus 1 šolja kupina presječenih na polovine za serviranje

Za glazuru:

  • 1 ½ šolje šećera u prahu
    ½ šolje kupina

Pročitajte i… Vruća čokolada od bundeve – najbolji recept koji će vam trebati ove jeseni

Priprema kuglofa – korak po korak:

Pripremite tijesto:

Ugrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Premažite uljem kalup za kuglof prečnika 24 cm, pa ga lagano pospite brašnom. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, narendanu limunovu koricu, sodu bikarbonu i so, pa ostavite sa strane.

U posudi za mikser mutite maslac sa šećerom dok smjesa ne postane lagana i kremasta, oko 2 minute. Dodajte i tahini, pa mutite još 2 minute, da se dobro sjedini.

U smjesu s maslacem dodajte jaja, jedno po jedno, sve vrijeme lagano muteći mikserom. Umiješajte i limunov sok. Smanjite brzinu miksera, pa uspite i mješavinu suhih sastojaka.
Mutite dok se sve ne sjedini u glatku masu. Ostavite tijesto sa strane.

U velikoj posudi izgnječite kupine. Umiješajte 1 šolju već gotovog tijesta, pa lagano izmiješajte s kupinama.

Uspite žuto tijesto (bez kupina) u pripremljeni kalup do dubine oko 2 cm (otprilike 1/3 tijesta). Preko toga uspite sloj tijesta s kupinama, poravnajte ga, pa zatim sipajte preostali sloj
žutog tijesta.

Pecite oko 60-70 minuta. Kuglof je gotov kad čačkalica, koju ste zaboli u njega, ostane čista. (Ukoliko primijetite da kuglof previše brzo postaje smeđ na vrhu, prekrijte ga lagano
aluminijumskom folijom.) Prebacite kuglof na žicu i ostavite ga da se hladi u kalupu oko 30 minuta. Nakon toga ga izvadite iz kalupa i sačekajte da se potpuno ohladi.

Glazura:

Iznad velike posude postavite fino sito. Prosijte šećer u prahu. Zatim u sito dodajte kupine, pa ih protisnite kroz njega, pritiskajući kuhačom, tako da sok iscuri u šećer. Uklonite preostalu pulpu. Izmiješajte šećer sa sokom od kupina, pa dodajte četvrt po četvrt kašičice vode, dok glazura ne postane dovoljno gusta, ali tečna. Upotrijebite kašiku da prelijete ohlađeni kuglof glazurom. Sačekajte da se glazura stegne, oko 1 h. Ukrasite kupinama rasječenim na polovine i poslužite.

 

ljepotaizdravlje.ba

simonidadjordjevic / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.