Donosimo recepte za 4 ukusna deserta s hurmama za koje će se tražiti tanjir više

by | 12 Marta, 2024

Hurme su super namirnica koja nosi brojne benefite za naše zdravlje. Ovo mekano i slatko voće, steklo je ovaj status zahvaljujući njegovim blagodatima. Daje dugotrajnu energiju, a bogata je željezom, vitaminima i mineralima

Hurme su vrlo zdrave i u sebi nose bogatstvo hranljivih sastojaka. Maslac od kikirikija, s druge strane, bogat je najviše vlaknima. Kada sve to uzmemo u obzir, hurme s maslacem od kikirikija su ekspresno brza, a izuzetno hranjiva užina koja će vas držati sitima do idućeg obroka.

Prirodno slatke, hurme mogu poslužiti kao zamjena za slasticu koju biste inače pojeli u pauzi, a koja sadrži nepotrebno dodane šećere. U nastavku smo izdvojili 4 neodoljiva recepta za kolače s hurmama koji će oduševiti nepca svih ukućana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ratih rachmayanti (@ratih_rachmayanti)

#1 Zdravi Snickers

Sastojci:

  • očišćene hurme
  • maslac od kikirikija
  • sol (po izboru)
  • crna čokolada za kuhanje (po izboru)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hannah Sunderani | Vegan Recipes (@twospoons.ca)

Priprema:

Piprema je jako jednostavna. Prvo ćete očistiti svježe hurme. Zatim svaku napuniti maslacem od kikirikija. Ukoliko želite, preko ovako napunjenih hurmi možete preliti toplu čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Također, možete posuti malo himalajske soli, kako bi dodatno napravili balans između slatke i slane arome. Hurme s maslacem od kikirikija možete jesti odmah ili ih ostaviti u frižideru pa ih jesti kao fine energetske bombice.

#2 Latte sa bananom i hurmama

Za pripremu iskoristite jednu zrelu, svježu bananu. Imajte na umu da kako banana postaje sve zrelija i počinje dobivati smeđe tačkice, u njoj se znatno povećava nivo šećera. Bit će vam potrebna i jedna doza espressa, životinjsko ili biljno mlijeko koje volite te jedna hurma iz koje ste izvadili košpicu. Hurme možete staviti i u toplu vodu na pola sata da omekšaju, lakše će se blendati. Navedene sastojke ubacite u blender uz nekoliko kockica leda kako bi od toplog espressa dobili osvježavajući napitak.

Miksajte dvije do tri minute, dok se svi komadići hurmi ne raspadnu. Rezultat bi trebao biti izuzetno gladak i pjenast latte, guste strukture kojeg potom možete ukrasiti kriškama banane i datuljama. Ukoliko želite pojačati iced latte i dobiti kofeinski boost i doručak u jednom, u blender možete dodati kašiku zobenih pahuljica i badema te tako dobiti ukusan smoothie.

#3 Slatki hljeb s hurmama

Sastojci:

  • 1 šoljica jogurta
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 2 šoljice datulja bez koštica
  • 1,5 šoljica brašna po izboru
  • 2 jaja
  • 1/2 špljice sjeckanih oraha
  • 1/2 šoljice sjeckane čokolade za kuhanje
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Upalite rernu na 180 Celzijevih stepeni. U zdjeli kroz sito prosipajte brašno, zatim dodajte cimet, muškatni oraščić, sol, prašak za pecivo, čokoladu i sjeckane orahe. U zdjelici viljuškom izmiješajte jaja, jogurt i otopljeno kokosovo ulje.

Hurme nasjeckajte na komadiće a zatim umiješajte vlažne i suhe sastojke drvenom kašikom. Smjesa bi trebala biti srednje gusta, dovoljno tekuća da sama klizi iz zdjele. Po potrebi dodati još jogurta ili brašna. U kalup stavite papir za pečenje te izlijte smjesu, pecite 50 do 60 minuta. Čačkalicom ubodite sredinu, ako je suha, hljeb je gotov.

Ohladite ga prije rezanja, a u posudici ga možete držati do 5 dana. Hljeb se neće sušiti, a stajanjem postaje još vlažniji i aromatičniji stoga ga možete jesti i idući dan u hladnoj verziji.

#4 Sticky date pudding

Sastojci:

  • 250 g hurmi
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 250 ml kipuće vode
  • 60g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 180 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ** sladoled od vanilije

Sastojci za butterscotch umak:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 4 kašike maslaca
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 1/2 šoljice vrhnja za šlag

Priprema:

Hurme bez košpica, vodu i sodu bikarbonu stavite u lonac i pustite da voda zavrije. Malo ohladite pa ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete gustu masu. U drugoj zdjeli mikserom istucite maslac, šećer i jaja pa dodajte smjesu od hurmi. Na kraju kroz sito prosijajte brašno i sve dobro izmiješajte. Sipajte u kalup po izboru kojeg ste prethodno zamastili i pecite 40 minuta na 200 Celzijevih stepeni. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri rastopite maslac i vaniliju pa dodajte šećer i neprestano miješajte dok se umak ne počne karamelizirati. Postepeno dolijevajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne reducira oko 10 minuta. Na topli biskvit stavite kuglicu sladoleda, prelijte umakom i po želji poslužite sa svježim voćem.

Keskul: Brzi recept za super lagan i kremast desert

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/Pexels