Evo zašto treba ignorisati FITNESS izazove…

by | 28 Oktobra, 2021
Ignorisati fitness izazove

Kratkotrajne fitness izazove nije pametno pratiti kada želite da unaprijedite svoje zdravlje / izgled i zato ih treba ignorisati

Uključili ste se u fitness izazov “30 dana čučnjeva (bez tegova) za čvrstu i fino oblikovanu guzu”, a nakon sedam dana počeo je bol u leđima i koljenima i morali ste prekinuti izazov. Poznato? Ili nešto poput ovoga: izazov “Mjesec dana do ravnog stomaka” (100 trbušnjaka, svaki dan) priveli ste kraju, ravnom stomaku ni naznaka, a leđa sve bolnija. Pitate se gdje griješite…

fitness izazov

Foto: Jun / iStock via Getty Images plus

Treba ignorisati fitenss izazove

Fitness izazov #1 – Čučnjevi

Fitness izazovi, uprkos popularnosti, nisu najbolje rješenje za unapređenje fitnessa.

“Konkretno, čučnjevi su vrlo složen kretni obrazac, za čije izvođenje je potrebna optimalna funkcionalnost cijelog tijela. Za čučanj sa sopstvenim tijelom, minimalno je potrebno da nemate ograničenja u mobilnosti skočnih zglobova i kukova, te da mišići važne jezgre (“trbušnjaci” i drugi mišići koji su zaduženi za sigurnost vaše kičme) obavljaju svoju funkciju”, objašnjava mr sc. (kin.) Adnan Maljević, certifikovani ekspert za funkcionalno kretanje i trening.

A evo i njegovog objašnjenja zašto se javlja bol u koljenima i leđima:

“Nedostatak mobilnosti ili stabilnosti u ovim segmentima, može uzrokovati kompenzacijske kretnje u kičmi i/ili koljenima, zbog kojih tijelo trpi mikrotraume, koje se na kraju manifestuju kao bolovi”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PFHSC (@team_pfhsc)

Fitness izazov #2 – Trbušnjaci

Rezultat su sve bolnija leđa, a ne ravan stomak. Evo i odgovora stručnjaka…

“Najprije, važno je znati da, anatomski posmatrano – svi već imamo ravan stomak. Pretjeran višak masnih naslaga, u predjelu stomaka, čini da se ta ‘ravnina’ privremeno, povremeno ili zauvijek izgubi. Da bismo došli do ravnog stomaka, potrebno je riješiti se tih masnih naslaga, a to nijedan kratkotrajni izazov ne može ostvariti”, objašnjava Maljević.

Pročitajte i… Fitness može da doprinese dužem i zdravijem životu

On predlaže i bolje rješenje koje se sastoji u korigovanju ishrane, u kombinaciji s oblicima vježbanja prilagođenim vašim mogućnostima i zahtjevima svakodevice.

“Trbušnjaci nisu najbolji način vježbanja mišića u predjelu stomaka. Moguće je da vas upravo zbog trbušnjaka bole leđa, jer zahtijevaju kontinuiranu i pretjeranu fleksiju kičme, što može uticati na to da kičmeni diskovi pretrpe oštećenja, koja se manifestuju kao bol u leđima”, ističe ovaj stručnjak.

fitness oprema

Foto: Karolina Grabowska via Pexels

O fitness izazovima važno je znati i ovo:

KRATKO TRAJU

Naučno je dokazano da je za znatne i dugotrajne promjene na tijelu i u tijelu potrebno mnogo više od 30 dana.

GREŠKA

Fokusirani su na dijelove tijela! Naše tijelo je sastavljeno od preko 600 mišića i ne postoji nijedan pokret u svakodnevnom životu, koji je moguće izvesti samo jednom grupom mišića. Ako već sve mišiće trebamo koristiti, onda ih trebamo sve i trenirati.

Pročitajte i… Zašto je teško biti motivisan za vježbanje

INTENZITET

Fitness izazovi zahtijevaju da se svakodnevno intenzivno vježba i tako onemogućavaju da se tijelo odmori i adaptira na fizički stress. Tako se umanjuju efekti vježbanja. Osim ako niste profesionalac/ka, ne jačate nego slabite svoje tijelo.

OSFA

Ako ne kupujemo one-size-fits-all haljine ili cipele, nemojte ni trenirati po OSFA pristupu, jer da bi vam stajao, trening mora biti prilagođen vama.

NEMOGUĆA RJEŠENJA

Nažalost, tijelo ne funkcioniše tako da se jednom vježbom može doći do ravnog stomaka ili do čvrste guze. Treba nam trening koji će biti raznovrstan!

ljepotaizdravlje.ba

FOTO: stefanamer / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.