Fitness dilema: Kako da odaberete ličnog trenera?

by | 15 Juna, 2022
kako da odaberete ličnog trenera

Želite da počnete da trenirate, a nemate potrebno znanje i muči vas dilema kako da odaberete ličnog trenera? Ovi savjeti mogu pomoći…

Najprije, od velike je važnosti da ste svjesni da vam je za vježbanje potrebna pomoć stručne osobe, koja bi mogla da bude vaš lični trener. Skrećemo vam pažnju na dvije važne stvari: stručnost i rezultate.

Kako da odaberete ličnog trenera?

Najprije, osim završene formalne edukacije (najčešće dodiplomski studij na nekom od fakulteta za fizičko vaspitanje i sport), kvalitetan trener razumije važnost kontinuiranog usavršavanja i doedukacije.

Pročitajte i… Online trening – kako izabrati pravi?

“Provjerite da li vaš trener pohađa edukacije barem jednom godišnje (anatomija, nove metode treninga, nutricionizam, oporavak). Uz to, kvalitetni treneri bi trebalo da iza sebe već imaju određene rezultate, pa predlažem da potencijalne kandidate zamolite da vas povežu sa svojim klijentima, s kojima možete direktno razgovarati o iskustvu rada s tim trenerom i rezultatima”, kaže Adnan Maljević, certifikovani ekspert za funkcionalno kretanje i trening.

TOP 4 karakteristike dobrog ličnog trenera

Zašto je važno da trener procijeni vaše stanje, planira treninge, koliko je bitan stalno nadzor i kontinuirana edukacija – objašnjeno je u nastavku…

Dobar lični trener procjenjuje stanje

Kvalitetan trener zna da odabir vrste treninga, strukture treninga (selekcija vježbi), pa i trajanja treninga, zavise od kvalitetno provedene procjene vašeg trenutnog stanja. Na osnovu ovakve procjene, trener je u mogućnosti da donese važne odluke o tome šta ne smijete da radite, i šta bi trebalo i šta možete da radite na treningu.

fitness oprema

Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Dobar lični trener planira treninge

Kvalitetan trener će, na osnovu gore pomenute procjene, imati minimalno pripremljen vaš sedmični i mjesečni plan, a u najboljem slučaju i tromjesečni plan. Vi ste odredili cilj, ali vaš trener će odrediti koji je najbolji način da do tog cilja dođete.

Pročitajte i… Kako carski rez utiče na promjene u tijelu i fitness režim?

Aktivni nazdor

Nekome trebaju jasna audio (usmena) uputstva o tome kako se neka vježba izvodi. Drugi više vole vizuelna uputstva (demonstraciju izvođenja). Rijetki su oni koji uz usmena uputstva trebaju i kvalitetnu demonstraciju, kako bi određenu vježbu kvalitetno izveli. Kvalitetan trener daje jasna usmena uputstva, vrši demonstraciju, i koriguje izvođenje vježbe.

Kontinuirana edukacija

Saznanja o tijelu i reakcijama tijela na različite forme vježbanja (treninga) mijenjaju se iz dana u dan. Zbog toga je od izuzetnog značaja da trener, nakon završenog fakulteta kontinuirano radi na usavršavanju svog znanja, pohađajući specifične edukacije o treningu i temama važnim za rad s klijentima.

ljepotaizdravlje.ba

space_cat/ iStock via Getty Images Plus