Ne preskačite istezanje – to je važan dio fitness rutine!

okt 18, 2020 Fitness

Istezanje je važan dio fitness rutine, a ftness stručnjaci kažu da većina ljudi preskače ovak važan dio tokom vježbanja!

Opravdanje za preskakanje istezanja pronalazimo u nedostatku vremena, činjenici da mislimo da smo već “dovoljno” fleksibilni, kao i u jednostavnoj zaboravnosti i tome da ga smatramo nepotrebnim.

Međutim, veliku, a možda i nepopravljivu štetu nanosite svog tijelu, ako preskačete istezanje.

Ovo su glavne prednosti istezanja, na kom će vam vaše tijelo biti i te kako zahvalno:

#1 Manje bola u mišićima

Svima nam je dobro poznat taj osjećaj kada su mišići duž tijela zategnuti, bolni i kada se nakon treninga osjećate ukočeno. Ova bol je zapravo mikro pucanje mišićnih vlakama i drugih otpadnih proizvoda kao što je mliječna kiselina, što se događa zbog vježbanja.

Ako se ovim supstancama dozvoli nakupljanje u tijelu, dan nakon treninga vas očekuje nevjerovatna bol i ukočenost. Istezanje može pomoći pri ublažavanju ove boli, produžavanjem mišićnih vlakana i uklanjanjem otpadnih proizvoda uz pomoć pojačane cirkulacije. Tokom ćelijske razmjene i uklanjanja otpadnih proizvoda mišići istovremeno dobijaju hranljive sastojke i proteine, što mišićno tkivo održava zdravim i spremnijim za nove oblike vježbanja.

#2 Povećanje cirkulacije krvi

Istezanje vrlo efikasno dovodi do poboljšanja cirkulacije krvi u organizmu. Samim tim događa se i bolji protok krvi u vašim mišićima. Bolja cirkulacija automatski znači povećana isporuka hranljivih sastojaka koji su neophodni mišićnom tkivu, kao i uklanjanje otpadnih materija i toksina.

#3 Poboljšava opseg pokreta

Kada se dovoljno istegnete, dozvoljavate sebi veću sposobnost slobodnog kretanja i manji rizik od povreda u toku treninga. Ove povrede najviše se odnose na one u predjelu mišićnog tkiva i tetiva. Tokom istezanja, zapravo istežete svoje mišiće i osećate u njima manju napetost, proširujući svoj opseg pokreta.

Izvor: Nutritiouslife / zenskimagazin.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.