Sauna topi kilograme, ali ne kao teretana!

nov 19, 2020 Fitness

Redovan boravak u sauni zaista može skinuti kilograme, ali one kilograme koji predstavljaju višak vode u tijelu.

Iako je znojenje u sauni ravno onom u teretani, tokom vježbanja gubimo kilograme osobađajući se viška masti u svom tijelu, ističu fitness instruktori.

Boravak u sauni u dužini od 15 do 30 minuta značajno doprinosi bržem gubitku kilograma, ali kilogrami izgubljeni u sauni su višak vode u tijelu. S druge strane, u teretani nestaju kilogrami koji se sastoje većinom od masti.

U sauni se ne izgrađuju mišići, a voda koju gubimo znojenjem mora se nadoknaditi odmah nakon boravka u njoj. Tako sauna ne može biti zamjena za trening iako se zbog zagrijavanja povećava broj otkucaja srca, baš kao i kod fizičkog napora.

Ljekari ističu da je sauna izvrstan način za opuštanje i detoksikaciju organizma, posebno tokom hladnijih dana kada haraju virusi. Pomoći će nam u očuvanju zdravlja i značajno doprinijeti u olakšavanju teških fizičkih treninga.

Kako biste izvukli maksimum iz saune, važno je da prije odlaska u saunu i nakon boravka u njoj popijete velike količine vode kako bi spriječili dehidrataciju organizma. Lagani biljni čaj ili voda sa limunom odličan su izbor.

magazin.novosti.rs

Terme Tuhelj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.